ОФІЦІЙНО: місто Дніпро на карті України – вже сьогодні, Горішні Плавні – післязавтра

 

Імовірно, післязавтра, 3 червня, на карті України офіційно з’являться міста Горішні Плавні, Кам’янське, Вараш, Олешки, Залізне, Благовіщенське, які отримали зазначені назви в рамках процесу декомунізації.

Це стало можливим після того, як сьогодні, 1 червня, голова Верховної Ради Андрій Парубій на прес-пойнті в кулуарах парламенту підписав постанову4085 про відповідні перейменування, проголосовані Радою 19 травня.

Згідно з текстом постанови, цей акт набирає чинності з дня, наступного за днем їх опублікування. Тобто якщо постанови вийдуть друком 2 червня, Горішні Плавні стануть офіційною нормою 3 червня.

Натомість Дніпро (замість Дніпропетровська) став реальністю вже сьогодні, після того як Парубій підписав постанову №3864 від 19 травня. “Постанова набирає чинності з дати її прийняття”, – зазначено в ній. Спікер Парубій підписав постанову 3864 одночасно із 4085.

Затримка із набуттям чинності перейменування пояснюється тим, що у ВР було зареєстровано проекти постанов про скасування згаданих рішень.
Зокрема, “опоблоківці” Олександр Вілкул і Дмитро Колєсніков намагалися повернути Дніпропетровськ (за словами Вілкула – “на честь річки Дніпро і святого Петра”). А Сергій Каплін (БПП), автор постанови щодо збереження Комсомольська, виступив із тривалою емоційною промовою лівої спрямованості, наголосивши, що в цьому місті проводитимуть опитування доти, доки Верховній Раді “не повилазить”, що Комсомольськ не хоче називатися Горішніми Плавнями і і ніколи так не називатиметься.

Раніше різні ЗМІ повідомляли, що в Комсомольську 98% опитаних – проти назви Горішні Плавні, яке прирівнює молоде промислове місто до колишнього села в цьому районі, на місці якого зараз кар’єр.

Однак за скасування постанови щодо перейменування Дніпропетровська проголосували лише 18 депутатів; серед них четверо нардепів БПП – Каплін, Іщейкін, Куліченко, Яриніч, і лише 13 депутатів “Опоблоку” з 44.
І лише 20 депутатів підтримали постанову за скасування перейменування Комсомольська в Горішні Плавні. До згаданих чотирьох депутатів БПП долучився п’ятий – Ревега; “Опоблок” дав лише 11 голосів, “Народний фронт” – 2 (Дзензерський, Донець).

Спікер Андрій Парубій заявив, що перед цим голосуванням йому погрожували, однак запевнив, що робити таке даремно.

Читайте також:
В’ятрович пояснив, чому Комсомольськ став Горішніми Плавнями всупереч бажанню місцевих

У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву на честь козаків
– “КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей Справжніх Козаків”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна