Ключовим питанням сьогоднішнього “Мінська” стало звільнення заручників, – Геращенко

 

Ключовим питанням тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі на засіданні в Мінську було місцезнаходження і кількість українських заручників. Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко  в “Фейсбуці“.

“Перша і ключова проблема, з якою зіштовхується українська сторона в питанні звільнення заручників – це інформація про їх місцезнаходження. ОРДЛО цинічно приховують інформацію і факти про місцезнаходження і кількість українських бранців на своїх територіях, намагаючись надурити весь світ, що начебто там є лише пару десятків заручників. І шантажуючи нас вимогою амністії сотень бойовиків в обмін на лише кілька наших заручників”, – зазначила вона.

Геращенко додала, що українська сторона надала ОБСЄ переконливий фактаж приховування з боку бойовиків інформації про осіб, що утримують на окупованих територіях.

“Ми довели факт утримання там як мінімум 14 осіб зі списку заручників, а отже вимагатимемо включення їх до списків на звільнення. І звільнення! І допуску до українських бранців МКЧХ”, – заявила вона.

Геращенко зазначила, що українська сторона так і не отримали відповідь щодо  історика Козловського, якого звинуватили в шпигунстві, щодо місцеутримання важкохворого Володимира Жемчугова, про долю затриманого ОРДО співробітника ООН.

Геращенко заявила, що ОРДЛО і РФ наполягають на амністії, що блокує на сьогодні швидкий процес звільнення, на жаль.

З її слів, на переговорах підняли такі питання: становища дітей, що постраждали від конфлікту, інтернати для важкохворих лежачих дітей на окупованих територіях, які Украіна готова евакуювати, але зараз наполягає бодай на доступі до цих закладів ЮНІСЕФ і МКЧХ.

Також, як зазначила Геращенко, у Мінську обговорили роботу пропускних пунктів, зокрема, заблоковану бойовиками роботу КПВВ Золоте.

Вона повідомила, що ключовим питанням, яке піднімала українська сторона на переговорах у Мінську, залишається безпека – критичне збільшення обстрілів, порушення режиму тиші.

Читайте також:
В травні загинули 26 українських військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна