Адвокат Євромайдану: Столярчук довів до суду “сирі” справи

 

Адвокати постраждалих учасників Майдану та родичів Небесної сотні загалом позитивно оцінюють зміни в Генеральній прокуратурі.
Про це Новинарні розповів один з адвокатів потерпілих “євромайданівців”, член адвокатської дорадчої групи й ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро Роман Маселко, коментуючи кадрові рішення новопризначеного генерального прокурора Юрія Луценка.

“В принципі, ми вважаємо ці рішення позитивними і правильними. Єдине, що нам незрозуміло – чому на посаді заступника генпрокурора залишається Юрій Столярчук. Бо саме він відіграв головну роль у тому, що багато справ, щодо того самого Автомайдану, скажімо, є по суті розваленими. Не знаю, які там міркування, особисті чи якісь інші, – але він не зробив того, що мав зробити”, – наголошує Маселко.

За його словами, після призначення на посаду генпрокурора Луценко вже двічі зустрічався з адвокатами Майдану. “Остання така зустріч була в суботу (28 травня. – “Н”), три години спілкувалися”, – каже правозахисник.

Він також позитивно оцінив той факт, що Луценко підвищив до рівня департаменту управління спецрозслідувань під керівництвом Юрія Горбатюка

“Тобто тепер у Головному слідчому управлінні ГПУ буде три департаменти, й один із них – департамент зі справ Майдану, де будуть зосереджуватися економічні та силові злочини.
Горбатюк очолить департамент, у якому буде два відділи – слідство і процесуальне керівництво. Це пришвидшить процес ухвалення рішень. Бо досі, умовно кажучи, із цим були проблеми”, – зазначив Маселко.

Водночас він зауважив, що було б доцільніше, якби Горбатюк був призначений заступником генпрокурора і курував слідство й процесуальне керівництво не в рамках одного департаменту, а як два окремі департаменти.

“Ми хотіли, щоб був, умовно кажучи, «зам по Майдану». Тобто на рік призначають людину, яка повністю відповідає за справи Майдану, має статус заступника генпрокурора і повністю бере на себе відповідальність за результат.
Луценко вирішив інакше. Але ми все одно вважаємо, що відбулося покращення”, – наголосив адвокат.

“Ми почули, що [департаменту Горбатюка] дається певний карт-бланш. І ресурсно він також буде забезпечений (це те, чого раніше так бракувало), тобто в його розпорядженні будуть слідчі, технічне забезпечення, буде закуплено відповідні програми – всі ті банальні речі, без яких справа рухається значно повільніше”, – додав Маселко.

За його словами, Луценко також пообіцяв, що безпосередньо контролюватиме діяльність “департаменту Майдану”, тобто по суті бере на себе відповідальність за його забезпечення й підтримку.

“Дуже важливим моментом” Роман Маселко назвав те, що найближчими днями має відбутися зустріч адвокатів Майдану з представниками всіх силових відомств – Національної поліції, Генпрокуратури та Служби безпеки.

“Це надзвичайно важливо, щоб нарешті спробувати налагодити нормальну комунікацію і співпрацю. Тому що, на жаль, досі цієї нормальної комунікації немає. Дуже багато доказів по суті сховано в поліції, багато людей залишаються на своїх місцях. Уявіть собі – «беркутівець», щодо якого справу вже передано до суду, досі працює в поліції. Його навіть не звільнили! Це такий, знаєте, месидж…” – зауважив адвокат.

Він наголосив, що якщо на цій зустрічі вдасться домовитися про ефективну координацію між усіма силовими відомствами, то розслідування запрацює більш оперативно.

“І в такому разі ми зможемо на осінь розраховувати на добре пропрацьовані справи. А не так, щоб «вкинути в суд», аби якось було”.

На запитання, коли можна очікувати вироків у “справах Майдану”, Маселко на нагадав, що кілька таких вироків – виправдальних – уже було.

Зокрема, 8 квітня Святошинський суд Києва виправдав суддю Владислава Лисенка, який у січні 2014 року своїми рішеннями позбавляв водійських прав активістів Автомайдану.

“Щодо «беркутівців», то цей процес триватиме ще довго, тож розраховувати на вирок до кінця року навряд чи варто. Заочні розгляди справ, які відбуватимуться за відсутності, скажімо, того самого Януковича, можуть просуватися трохи швидше. Але навряд чи можна очікувати їх завершення до кінця 2016-го”, – зауважив Маселко.

Читайте також:
Перші справи “беркутів”, передані в суд, можуть закрити через декриміналізацію

Командир “беркутів”, які вбивали людей на Майдані 18 лютого,
вимагає закриття справи проти нього

А от у справах суддів, які позбавляли прав учасників Автомайдану, можна розраховувати на винесення судових вердиктів наприкінці осені – в грудні, вважає адвокат.

При цьому він прогнозує виправдальні вироки по тих справах щодо співробітників ДАІ, які вже передані в суд.

“По 48 «даішниках» справи вже в судах, але вони будуть так само розвалені, як справа по судді Лисенку, яку прокуратура передала в суд абсолютно «сирою».
Я вважаю особисто Юрія Столярчука відповідальним за те, що всі справи, передані до суду, по суті не доведені до кінця”, – наголосив Маселко.

Ідеться про поїздку Автомайдану до резиденції Януковича в Межигір’ї. “Тоді на понад 600 людей співробітниками ДАІ були складені повністю фальсифіковані рапорти. Жоден (!) із них не був правдивим!” – нагадує адвокат “автомайданівців”.

“Потім із цих фальсифікованих рапортів за вказівкою керівництва ДАІ виносилися протоколи, передавалися до суду й на підставі вказівок з адміністрації президента судді виносили рішення про позбавлення прав на шість місяців.
Таких рішень було 300. До них були причетні 147 суддів (близько 100 з Києва, решта – з регіонів) і близько 400 працівників ДАІ, а також усе керівництво ДАІ, починаючи з департаменту й завершуючи районними начальниками та їхніми заступниками. Це була наймасштабніша фальсифікація в Україні, якщо не рахувати виборів”, – каже Маселко.

При цьому він висловлює сподівання, що тепер, після змін у Генпокуратурі, інші справи щодо “даішників” будуть дорозслідувані й передані до суду “в нормальному вигляді”.

“Є ще величезний масив справ по незаконних затриманнях. Понад 100 суддів виносили рішення про тримання під вартою абсолютно невинних людей – побитих, покалічених. Якщо пригадуєте, 23 січня 2014 року було резонансне затримання кількох десятків людей, яких жорстоко побили в Кріпосному провулку (тоді “беркутівці” заблокували мікроавтобус із “автомайданівцями”, жорстоко їх побили, роздягали на морозі й застосовували тортури. – “Н”)
Зараз у Шевченківський суд передано справу по керівнику тієї групи «Беркута», яка це робила. А в Шевченківському суді половина суддівського складу ці рішення й виносила!” – наголошує Роман Маселко.

“Зрозуміло, що судді, які судили тоді й кидали за ґрати людей на підставі фальсифікованих протоколів, тепер навряд чи визнають їх фальсифікацію…  У тому й суть, що в Києві близько чверті суддів були тоді залучені до цих фальсифікованих справ. Як же тепер вони можуть судити об’єктивно?” – додає адвокат.

Читайте також:
“Беркутів”, які в січні 2014 влаштували пастку Автомайдану, судять ті ж судді,
що тоді кинули Автомайдан за ґрати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна