Уряд Нідерландів підтримав безвізовий режим для України. В ЄС обіцяють, що зволікань не буде

 

Уряд Королівства Нідерланди ухвалив рішення про підтримку надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом.
Відповідну постанову кабінет міністрів ухвалив 27 травня, ґрунтуючись на висновках робочої групи з оцінки пропозиції Єврокомісії, повідомляє “Європейська правда”.

“Із досягнутого прогресу щодо цільових показників, представлених на розсуд комісії, можна зробити висновок, що Україна виконала всі умови Плану дій візової лібералізації. Уряд також виступає на користь цієї пропозиції“, – сказано в документі.

Водночас у постанові наголошується, що Єврокомісія має й надалі стежити за тим, щоб Україна та інші держави, які отримають безвізовий режим із ЄС, дотримувалися необхідних умов.

“Уряд вважає важливим, щоб після ухвалення рішення про скасування візового режиму країни, які звільняються від візових вимог, продовжували виконувати суворі правила, які були визначені при підготовці до лібералізації візового режиму”, – зазначається у документі.

Читайте також:
Парламент Нідерландів виступив проти результатів референдуму щодо асоціації з Україною

Тим часом посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський запевнив, що ЄС не відкладатиме рішення про надання нашій державі безвізового режиму.

“Оцінка Єврокомісії та наших експертів така, що всі положення [Плану дій з візової лібералізації] були виконані”, – зазначив голова представництва Євросоюзу в в інтерв’ю Громадському ТБ.
При цьому, додав Томбінський, у ЄС іще чекають, поки запрацює на практиці Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

“Але це вже останній елемент усіх тих заходів, які Україна вже виконала, – наголосив посол. – Зараз нам потрібно, щоб європейські лідери ухвалили це рішення. І я впевнений, це рішення відповідатиме тому, що було озвучено лідерами Європейського Союзу на адресу України. Тобто що це буде негайно і ніхто не буде це відкладати в часі“.

За його словами, Європейська Рада та держави-члени ЄС справді зараз працюють над механізмами запобігання нелегальній і надмірній імміграції.

“Але ці питання не пов’язані безпосередньо з Україною. Бо це загальний інструмент країн Європейського Союзу”, – запевнив Томбінський.

Як повідомляла Новинарня, Єврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України.

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає не менше місяця. Після схвалення Європарламентом його має затвердити Рада ЄС.

Раніше деякі керівники країн ЄС заявляли, що розгляд “безвізу” для Туреччини, Грузії, України й Косова слід відкласти до вирішення питання зі скасуванням цього режиму задля регулювання напливу мігрантів.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що жодна з країн ЄС не блокує впровадження безвізового режиму з Україною.

Читайте також:
Оголошений графік ЄП дозволяє сподіватися на безвізовий режим у липні, – ЗМІ

Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна