Під завалами на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіла трьох людей, ще одного шукають. ОНОВЛЕНО

 

На сміттєзвалищі у Грибовичах під Львовом, де другий день тривають рятувально-пошукові роботи після обвалу твердих відходів, сьогодні, 31 травня, виявили тіла двох загиблих рятувальників.

ОНОВЛЕНО. О 21:15 було знайдено також тіло третього рятувальника, 27-річного сержанта ДПРЧ-17 м. Жовкви Богдана Юнка.
У Львові оголошено жалобу.

Як повідомляється на офіційній “Фейсбук”-сторінці Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області, раніше цього ж дня було виявлено тіла начальника  ДПРП-48 м. Рава-Руська Юрія Рудого та начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква, депутата Жовківської міськради Андрія Вненкевича.

За словами речника львівської ДСНС Віталія Туровцева, тіло 32-річного Вненкевича знайшли о 19:25 за 20 метрів від тіла Рудого, якого відкопали раніше вдень.

Як повідомив виданню ZAXID.NET судмедексперт Жовківського райвідділу поліції Олександр Іванов, 29-річний Юрій Рудий задихнувся через 5 хвилин після того, як потрапив під обвал.

Пошукові роботи тривають – під завалами ще може залишатися 61-річний інженер-еколог Олександр Бутін, працівник комунального підприємства “Збиранка”, яке обслуговує сміттєзвалище (чоловік зник в день обвалу).
Водночас певності в тому, що Бутін опинився під обвалом, у рятувальників немає.

Як писала Новинарня, напередодні, 30 травня, на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова стався обвал твердих побутових відходів. Загалом обвалилося близько 100 тис. кубометрів сміття, внаслідок чого прорвало дамби, які стримували токсичні рідкі відходи.

У результаті під завалами опинилося троє рятувальників: вони проводили огляд територій з метою виявлення можливих нових осередків вогню після того, як ліквідували пожежу на сміттєзвалищі.

Поки співробітники Держслужби надзвичайних ситуацій просіюють сміття, шукаючи своїх колег, інші укріплюють береги озер на території сміттєзвалища, щоб запобігти витоку інфільтратів та гудронів.

Через ризик повторного обвалу в ніч із понеділка на вівторок роботи довелося припинити, а зранку їх було відновлено.

Поки на Грибовицькому сміттєзвалищі тривають рятувальні роботи, львівські компанії, які займаються вивозом сміття, змушені вивозити відходи за 70-100 км від Львова. Це призвело до зриву графіків вивозу сміття з-під львівських будинків.

З огляду на надзвичайну ситуацію, Львівська міськрада зібралася на позачергове засідання. Фракція ВО “Свобода” зареєструвала постанову про висловлення недовіри міському голові Андрію Садовому, але за відставку мера проголосувало тільки 14 депутатів із 64.

Натомість міськрада виділила з резервного фонду бюджету міста 14,25 млн. гривень на ліквідацію наслідків обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі.
Ці кошти мають бути використані на укріплення дамби відстійника, в якому зберігаються гудрони, огородження території сміттєзвалища та пожежні гідранти.

Грибовицький полігон твердих відходів розташований одразу за Львовом. На території сміттєзвалища зберігається зокрема від 200 до 500 тисяч тонн гудронів – відходів виробництва Львівського дослідного нафтомаслозаводу. Якщо гудрони потраплять у ґрунт,  це може спричинити отруєння підземних вод і усіх джерел води навколо сміттєзвалища.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна