Німеччина не хоче ставити Росію “на коліна”

 

Німеччина не має наміру ставити Росію на коліна й готова “розумно” застосовувати інструмент санкцій, залишаючи їх, все ж, в силі. Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер, виступивши на відкритій в понеділок щорічній дводенній конференції “Потсдамські зустрічі”, яку проводить Німецько-російський форум, повідомляє “Укрінформ“.

“Наразі, з нашої точки зору, правильним є і далі продовжувати тиск, але одночасно з санкційним інструментарієм… робити це розумно”, – сказав міністр.

Штайнмаєр наголосив, що Європа має наполегливо продовжувати відстоювати свої позиції, якщо порушуються її принципи, але при цьому має докладати сили заради розрядки і пошуку діалогу. Він нагадав, що завжди говорив, що санкції не є самоціллю, що вони повинні служити стимулом політичної поведінки, орієнтованої на подолання конфлікту.

“І санкції вже точно не спосіб поставити партнера на коліна. Ніхто не може бути зацікавлений у тому, щоб економічно зруйнувати Росію. Це безумовно не додало б безпеки в Європі”, – наголосив  глава німецького МЗС, зазначивши, що небезпекою санкцій і контрсанкцій є спіраль ескалації.

Дії за принципом “все або нічого”, зі слів Штайнмаєра, досі не наблизили сторони до імплементації мінських домовленостей”. Міністр пропонує “встановити стимули для обох сторін, а саме: при істотному прогресі (в імплементації домовленостей, -ред.) має бути можливе поступове зменшення санкційного інструментарію”.

Штайнмайера, за його визнанням, “дратує” те, що кожен раз, коли мова заходить про український конфлікт, йому доводиться чути одне і те саме питання: “чи впевнені Ви, що санкції будуть продовжені?” Дратує тим, що він не може відповісти на нього, тим, що не вважає це мірилом зусиль по вирішенню конфлікту, а також тим, що санкційне питання стає оцінкою єдності Європи. Таку постановку проблеми дипломат назвав змішуванням мети і засобів.

Читайте також:
Німеччина думає послабити санкції проти Росії в обмін на вибори в ОРДЛО

Німеччина дасть ще 2 млн. євро для переселенців з Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна