Чому не варто радіти закону “про дешеві іномарки б/у”


 

Новина про те, що в Україні в рази знизяться акцизи на ввезення вживаних машини розбурхала як вітчизняне автомобільне співтовариство, так і широкі кола тих, хто досі не міг дозволити собі авто, а тепер почав будувати оптимістичні плани щодо цього. “До осені чекайте в Києві значно більших корків”, – посміхаються соцмережі.
Як повідомлялося, 31 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект, що передбачає істотне зменшення ставок акцизного збору для авто з пробігом – до 0,102 євро за 1 куб. см у машині з двигуном об’ємом до 1000 куб. см. Таким чином, акциз на автівку з літровим мотором становитиме приблизно 63 євро (замість 1760).
Але є кілька незручних умов, підводних каменів та обмежень, від яких перспектива “повальної б/у-автомобілізації” України відчутно тьмяніє.

Новинарня” дізналася про ці малоприємні моменти з сайту ubr.ua.

По-перше, низький акциз буде чинним тимчасово – до 31 грудня 2018 року – і лише за умови, що покупець ввезе таку машину для себе та не більш як одну штуку на рік.

По-друге, хай вас не вводить в оману визначення “старі авто”. Відповідно до вимог закону, транспортний засіб має відповідати стандарту Євро-5. Тобто має бути не старішим 2010 року випуску.

Законодавці – мабуть, не без сприяння автотрейдерського лобі – присоромили прогнозистів, які малювали картину обвалу вітчизняного ринку старих машин.

Вивчивши норми закону, голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко констатує: якби документ прийняли в одній зі старих версій, українські старі авто дійсно могли б істотно впасти в ціні. Адже законопроект лобіювали ті, хто хотів налагодити поставки транспорту з пробігом із Росії, а там він помітно дешевший, ніж у нас.
Але доступ дешевшого російського автобрухту на наш ринок перекрила згадка про те, що пільгові акцизи не поширюються на автівки з країни-агресора.

Дехто передбачав, що можна буде поставити ввезення і продаж старих машин на потік. Але, як уже було зазначено, цьому заважатиме норма про те, що низький акциз діє для особи (юридичної чи фізисної), яка завозить авто для себе та не більше однієї одиниці на рік.

Важливо: при спробі перепродати транспортний засіб протягом року власник буде змушений сплатити податок у повному обсязі.

“Тому я не очікую масового імпорту в Україну б/у автомобілів з Європи. Загальна пропозиція на наших авторинках істотно не зміниться, а ціни [на вживані авто на вітчизняному ринку] залишаться такими самими, як і зараз”, – вважає Назаренко.

Багато хто вважає, що закон дозволить купувати ледь не “дармові” б/у автівки в Європі. Далебі, це не так. І ось чому.

Традиційно вважається, що найкращий вибір та оптимальні ціни на старі авто – в Німеччині. Назаренко в коментарі сайту UBR говорить, що вживані машини в цій країні зараз на 30-35% дешевші, ніж в Україні.

Наприклад, на найбільшому інтернет-майданчику з продажу старих машин mobile.de автомобіль BMW 5-ї серії з коробкою “автомат” 2005 року випуску пропонується за 11,9 тис. євро.
Цю ціну реально зменшити ще на 19%, адже покупцеві-нерезиденту повертається ПДВ при вивезенні транспортного засобу за кордон. Тобто в результаті виходить менше 10 тис. євро. В Україні схожий автомобіль пропонується як мінімум за 15-17 тис. євро.

Але завезти в нашу країну таке авто український водій не зможе, адже воно не відповідає стандарту Євро-5.

bmw-5-serieСхожі “прохідні” моделі (2010-2011 рр) виставляються в Німеччині в середньому від 15-17 тис. євро (мінус 2,9- 3,2 тис. євро ПДВ). В Україні їх вартість становить 20-30 тис. євро залежно від пробігу.

Все одно вигідніше везти з Європи?
“Але потрібно враховувати, що залишається ще 10% мита плюс 20% ПДВ, не кажучи вже про накладні витрати: відкриття віз, витрати на дорогу тощо. В результаті авто дорожчає в середньому на 35%”, – підрахував Назаренко.

У випадку з ввезенням такої машини в Україну вона коштуватиме вже більше 20 тис. євро. В принципі, за ці ж гроші можна знайти аналогічну автівку і в Україні. Щоправда, вона може бути більш “убита” на наших дорогах, зі скрученим спідометром і “лівими” запчастинами.
І взагалі німецькі “тачки”, як правило, пропонуються в кращій комплектації, ніж наші за ті самі гроші.

Інша справа, що і в Німеччині вибрати гарне недороге авто стандарту Євро-5 не так легко. Тамтешній ринок переповнений битими машинами, моделями з величезним пробігом, значно старішими, ніж 5 років. Загалом, тими транспортними засобами, які самі німці вже вважають задорогими в експлуатації та обслуговуванні і яких хочуть позбутися.

Щоб знайти дійсно варту уваги пропозицію, потрібно або попоїздити по німецьких майданчиках, або наймати “гонщика”, послуги якого коштують 300-500 євро без урахування накладних витрат.

Та й взагалі, така, хай навіть звужена, але – можливість обирати дешевші авто за кордоном буде доступна українцям недовго.

“Хоча формально знижені акцизи діють до кінця 2018 року, вже з початку 2017 року в нашу країну стануть “нев’їзними” авто стандарту нижче Євро-6, а це – всі моделі, випущені до осені 2015-го. А вартість 2-3-річних іномарок висока навіть у Німеччині.
Як правило, німці оновлюють авто й готові добре скидати ціну лише після 5 років експлуатації”, – пояснює Олег Назаренко.

Читайте також:
ФСБ конфіскувало “віджате” авто у скандального комбрига з Дебальцевого




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна