Порошенко розказав про перебіг повернення українських заручників та як це відбувалося із Савченко

 

Президент Петро Порошенко наголосив, що робота з повернення українських заручників, які незаконно засудженні в Росії або знаходяться на окупованій території, є його першим пріоритетом. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу “Інтер” і зазначив, що не хотів би зараз називати конкретні дати, прізвища чи давати обіцянки, прес-служба президента.

“Можу сказати, що, за попередньою домовленістю, ми маємо розраховувати на повернення додому Геннадія Афанасьева і Юрія Солошенка”, – сказав Порошенко.

Він також наголосив, що тривають переговори, задіяні всі ресурси, починаючи з делегації у тристоронній контактній групі, у “нормандському форматі” для того, щоб повернути ще 25 українців, які знаходяться на окупованій території. “Ми на фінішній прямій щодо умов, термінів і процедури їх повернення”, – зазначив Президент.

Читайте також:
Геращенко пообіцяла хороші новини в справах Савченко, Солошенка і Афанасьєва

Порошенко також розповів про етапи проведення переговорів та досягнення домовленостей щодо звільнення Надії Савченко.

“Ні Надією, ні Україною я не торгую і торгувати не збираюсь”, – наголосив президент, відповідаючи на запитання чого Росія хотіла і що вона отримала, відпустивши Надію Савченко.

Закон, право, правда була повністю на нашому боці”, – зазначив Порошенко, наголосивши, що Україна домоглася повернення українки додому.

Президент зауважив, що лише зараз може відкрито розповісти про деталі цієї операції. “З самого початку будь-яке втручання будь-якого політика, особливо необережні коментарі людини, яка абсолютно незадіяна в ці процеси, тягнули за собою зміну рішення росіян і чергове перенесення”, – зауважив він.

За останній час, перед звільненням Надії Савченко, було визначено декілька дат – 18, 22 травня, але російська сторона щоразу їх переносила. Загалом спроб її звільнити було близько двох десятків, додав Президент.

“Можу сказати, що сценарій обговорювався дуже довго. Нам пропонували, щоб ми віддали грушників на 48 годин раніше і лише після 48 годин ми б змогли відправляти літак за Надією. Всі ці сценарії були відкинуті. В кінці було домовлено, що зліт літаків відбувається синхронно: наш – із Ростова, їх – з одного із аеропортів Києва. І лише після приземлення ми даємо коментарі для преси”, – розповів про подробиці звільнення української льотчиці Порошенко.

“Щодо того, коли я остаточно повірив, що це вже невідворотно, що це відбулося, – я в це повірив тоді, коли оперативний черговий СБУ доповів мені про те, що літак з Надією торкнувся землі. І буквально через 5-6 хвилин Святослав набрав мене по телефону і я вдруге поговорив із Надією і привітав її на українській землі”, – сказав президент і назвав дуже символічним те, як Надію зустрічали в Україні, і те, як ГРУшників зустрічали в Росії.

Глава держави зазначив, що в Міністерстві закордонних справ вже рік діє спеціальний штаб, який займався питаннями звільнення Надії, було проведено сотні годин у координації зусиль, були задіяні спецслужби, дипломати, окремі громадські діячі.

Президент наголосив на важливій ролі в питанні звільнення української бранки українських дипломатів по всьому світу. “Я впевнений в тому, що нам допомагав весь світ. Без санкцій – нічого б не було, без твердої позиції лідерів європейських країн, США, Японії, Австралії – нічого не було б, без рішучої позиції і резолюції Європарламенту – нічого не було б”, – сказав він.

Зі слів Порошенка, внаслідок інтенсивних переговорів з усіма партнерами з “Великої сімки”, на цьому тижні під час саміту у Японії було прийнято рішення не просто про подовження санкцій проти Росії, а й у разі загострення або необхідності – про їх посилення.

Глава держави зазначив, що надзвичайно вдячний партнерам України за таку тверду позицію.

Президент додав, що потужна позиція всередині країни, зусилля мами Надії Марії Іванівни та великої кількості людей допомогли йому зробити можливим повернення Надії додому.

Читайте також:
Вирішальним для Савченко став телефонний тиск на Путіна в “нормандському” форматі, – адвокати

Савченко обміняли на ГРУшників. ХРОНІКА ДНЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна