У “катівнях СБУ”, куди не пустили делегацію ООН, в’язнів немає

 

У підрозділах Служби безпеки України в зоні проведення антитерористичної операції, до яких нещодавно не допустили делегацію ООН, затриманих немає. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив керівник секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Богдан Крикливенко.

“Делегація від нашого офісу, яка нещодавно була в приміщеннях СБУ і Краматорська, і Харкова, – ми відвідали на підставі нашого законодавства, нам відчинили двері, ми пересвідчились, що там людей немає. Для чого треба було не впускати їх (підкомітет ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання) у ті приміщення – незрозуміло. Це виглядає як порушення міжнародних зобов’язань України”, – зазначив Крикливенко.

За словами представника омбудсмана, дії працівників СБУ були невиправданими.

“Стаття 4 факультативного протоколу ООН говорить чітко, що Україна дозволяє відвідувати будь-яке місце, де знаходяться або можуть утримуватись люди у розпорядженні державного органу. Тут чітко все недвозначно прописано. Міжнародні процедури такі, що ми не можемо, на жаль, давати собі такі можливості тлумачити, є там затримані або нема. Мандат цього підкомітету говорить: відкрити всі двері і дати можливість оглянути будь-яке приміщення під контролем державного органу”, – пояснив керівник секретаріату уповноваженого ВР з прав людини.

При цьому Богдан Крикливенко зауважив, що представники омбудсмена з цього приводу з СБУ ще не розмовляли.

“У процесі організації візиту цього підкомітету основним координуючим органом є Мін’юст України. Є ще низка інших органів, що мають проінформувати регіональні органи про такі місії. Мають видаватися “вірчі грамоти” членам підкомітету для входу до будь-якого з приміщень. Люди з місії деякий час не отримували таких грамот. Отримали потім виключно для міста Києва, що суперечить факультативному протоколу. Мені місія назвала цифру в чотири місця, куди їх не допустили.
З СБУ ми не розмовляли, ми зробили звернення (…), де чітко виклали, що це міжнародні зобов’язання, про візит місії було відомо давно. Це не було сюрпризом, органи влади знали, що ця місія буде”, – сказав він.

При цьому голова СБУ Василь Грицак заявив, що вважає правильним рішення не допустити місію підкомітету ООН у свої управління в Маріуполі та Краматорську.

“Я особисто підписував документи, якими дозволялось відвідувати установи тримання осіб СБУ, зокрема СІЗО, але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити в районні підрозділи СБУ в зоні АТО”, – сказав Грицак.

 

Читайте також:
Омбудсмен хоче повернути місію ООН, що достроково залишила Україну через дії СБУ

Нагадаємо, делегація підкомітету ООН з попередження тортур на чолі з британцем Малкольмом Евансом достроково призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено в доступі до місць у декількох районах країни, де, за підозрою ППК, співробітники СБУ можуть незаконно утримувати людей.
Це другий випадок, коли делегація ППК припиняє свій візит до певної країни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна