Савченко обміняли на ГРУшників. ХРОНІКА ДНЯ

 

Хроніка звільнення з російського полону незаконно засудженої в РФ Надії Савченко – української військової, народного депутата від ВО “Батьківщини”, Героя України

Варто зазначити, що звільнення відбулося в символічний день – у другу річницю перемоги Петра Порошенка на виборах.

11:00-12:00 До Ростова-на-Дону прибув літак президента України, щоб забрати на батьківщину незаконно засуджену в Росії українську військову Надію Савченко. Про це повідомляє УНІАН із посиланням на власні джерела у РФ.

“Літак прилетів до Ростова сьогодні вночі. Передача Савченко має відбудуться сьогодні”, – сказало джерело.

Читайте також:
Як український літак забирав Савченко з Ростова – подробиці від Геращенко. ФОТО

При тому  захист української льотчиці Надії Савченко не має інформації про те, що в найближчі години може відбутися її обмін на двох російських ГРУшников. Про це заявив “Інтерфаксу-Україна” адвокат Савченко Микола Полозов.

“Мені нічого про це невідомо. Моєму колезі Марку Фейгину теж. Думаю, вам краще звернутися до офіційних представника держави”, – зазначив він.

У Кремлі також  не підтвердили інформацію щодо прильоту в Ростов-на-Дону літака українського президента Петра Порошенка для обміну Надії Савченко на двох росіян, засуджених в Україні.

Про це заявив російському “Інтерфаксу.ru” прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

“Не маю такої інформації”, – заявив він.

12:00-13:00 Сестра Савченко Віра в ефірі “112 Україна” прокоментувала інформацію про обмін Надії.

“Такі речі відбуваються, бажано, не дуже голосно, якщо хочуть, щоб вони відбулися”, – заявила Віра.

“Якщо буде офіційне підтвердження, то воно може бути тільки тоді, коли виконане завдання. Якщо, наприклад, йдуть війська і заявляють, що вони ось зараз будуть виконувати завдання, то вони її не виконають. Я не знаю, будемо стежити за заявами”, – зазначила вона.

За даними Flightradar літак президента України Петра Порошенка перебуває в київському аеропорту Бориспіль і літав востаннє 21 травня.

Україна помилувала росіян Євгенія Єрофеєва та Олександра Александрова, яких Київ вважає “бійцями ГРУ”. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Адміністрація президента України Петра Порошенка, який, згідно із законом, повинен підписувати прохання, поки цю інформацію не прокоментувала.

Надія Савченко сідає в літак. Фото з ФБ Ірини Геращенко

Надія Савченко сідає в літак. Фото з ФБ Ірини Геращенко

Народний депутат України Надія Савченко вже вилетіла в Україну. Про це повідомляє “УНН” з посиланням на власні джерела в дипломатичних колах.

Савченко кілька хвилин тому (станом на 12:15 – ред.) вилетіла президентським літаком з аеропорту міста Ростов-на-Дону.

Зустріли Надію Савченко прес-секретар Президента України Владислав Цеголко та заступник спікера Верховної Ради Ірина Геращенко.

Надія Савченко в літаку. Фото з ФБ Ірини Геращенко 2

Надія Савченко в літаку. Фото з ФБ Ірини Геращенко

Надія Савченко в літаку. Фото з ФБ Ірини Геращенко

Як пише РБК, Марк Фейгін, відповідаючи на питання, чи доставлена Савченко в аеропорт міста Ростов-на-Дону, заявив, що не коментує ситуацію, але й не став її спростовувати.

Ілля Новіков, в свою чергу, сказав, що зараз перебуває в Ростові-на-Дону, але відмовився розголошувати відому йому інформацію.

13:00- 14:00 Сьогодні, 25 травня, о 15:15 Президент Петро Порошенко зробить заяву для засобів масової інформації, повідомляє прес-служба президента.

Українська правда” повідомляє, що літаки з Ростова (з Савченко) та з Києва (з Александровим і Єрофєєвим) мають вилетіти одночасно.

Також “Українська правда опублікувала карту пересування літака з ГРУшниками:

За інформацією “Flightradar24“, йдеться про Ан-148 спеціального льотного загону “Росія”. О 11:58 київським часом він знаходився біля Брянська. Вилетів цей борт не з “Борисполя”, а з аеропорту “Антонов” (ще відомий як Гостомель).

Кортеж президента Петра Порошенка прибув до аеропорту “Бориспіль” для зустрічі літака із Надією Савченко. Він заїхав безпосередньо на злітну смугу, повідомляють присутні в аеропорту журналісти.

Літак, на якому орієнтовно знаходяться російські ГРУшники Єрофеєв і Александров, приземлився у Москві. Про це свідчать дані на сайті flightradar24.
Вказано, що рейс, який виконувався з Києва, сів у “Внуково-2”.

В ефірі “112-го” нардеп від “Батьківщини” Ігор Луценко сказав, що Надію забрали з Росії менш швидкісним літаком, ніж той, що привіз ГРУшників із Ростова до Москви, тому до Києва депутатка Савченко прибуде пізніше.

14:00-15:00 “Добре, що Надя вдома”, – сказав у телефонному коментарі каналу “112 Україна” адвокат Савченко Марк Фейгін.
Він не відповів на запитання, чи була Савченко звільнена через механізм помилування президентом Путіним. Натомість на завтра, 26 травня, адвокат заанонсував прес-конференцію в Києві з цього приводу.

“Це був довгий і складний шлях. Але ми змогли довести, що нездійсненних завдань немає і витягнули заручницю з лап Мордору”, – написав у “Твіттері” інший адвокат українки Микола Полозов.

За даними з “Борисполя”, борт із Надією приземлиться після 14:43.

О 14:55 президент Петро Порошенко повідомив у “Фейсбуці”, що “президентський літак з Героєм України Надією Савченко приземлився! Вітаємо Надію на рідній землі!”

15:00-16:00 У “Борисполі” зібралися сотні людей для зустрічі звільненої Надії.

Як повідомив помічник народного депутата Савченко Олег Мезенцев, після приземлення вона вже зателефонувала матері.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Володимир Путін підписав указ про помилування Надії Савченко.
(Раніше повідомлялося, що ув’язнена забороняла адвокатам подавати прохання про помилування.)

Фото: "Українська правда"

Фото: “Українська правда”

Надія Савченко у білій футболці з тризубом вийшла до журналістів. Першими словами звільненої до преси, яка її обступила щільним колом, був крик: “Дайте мені особистий простір!

“Я два роки сиділа, поважайте особистий простір людини. Я кажу так, що ви все почуєте. Я два роки сиділа. Я відвикла від людей. Я буду різкою. Я на волі!… Я вас прошу, не торкайтеся до мене, не торкайтеся до мене поки що. Я дуже сильно відвикла від тактильних відчуттів, розумієте… Якщо так кожен захоче потиснути мені руку, від мене нічого не залишиться”, – буквально кричала Савченко.

Савченко попросила вибачення у всіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО.

“Я завжди готова ще раз покласти своє життя на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі. Всі герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли герої мертві, погано, коли вони живі. Всім погано, але ми будемо жити і герої будуть у Верховній Раді України… У нас буде Верховна Рада складатися з тих людей, які цього варті. Ми будемо жити в Україні так, як гідно повинна жити людина.
Я не знаю, як це зробити, я вам чесно кажу. Я не буду обіцяти, що це буде завтра. Я вам скажу, що я готова померти кожну секунду за те, щоб це було. І це буде!” – сказала Надія Савченко.

Під час свого емоційного виступу біля авто на виході із зали офіційних делегацій Надія оберталася по колу, звертаючись до всіх камер, що її оточили.

“Дайте мені не скурвитися, дайте мені не спаскудитися!” – заявила Савченко, маючи на увазі свою наступну роботу в парламенті.
“Дайте мені, щоб я після всього цього… А я зроблю все, щоб ви не розчарувалися”, – сказала нова депутатка.

Голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко - серед перших зустрічальників

Голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко – серед перших зустрічальників

Наступне спілкування Надії з журналістами відбудеться в адміністрації президента.

Надія Савченко в адміністрації президента. Фото Віри Савченко

Надія Савченко в адміністрації президента. Фото Віри Савченко

Через два місяці будуть позитивні новини про ще двох українських полонених. Про це заявила в “Борисполі” перший заступник голови ВР Ірина Геращенко.

17:00-18:00 Мама Савченко Марія в коментарі журналістам розповіла, що ще тиждень тому їй повідомили дату звільнення Надії – 25 травня.

Для зустрічі дочки вдома сьогодні Марія Іванівна зготувала улюблену страву Наді – червоний борщ з квасолею.

Однак, за словами мами, спершу Надія поїхала не додому, а в офіс партії “Батьківщина”.

Читайте також:
Депутатка Савченко на прес-конференції в АП: Дуже добре, що є Мінські домовленості.
Ми зробимо все, щоб вони виконувалися

Путін заявив, що до обміну Савченко дуже доклався Медведчук

З’явилося відео прибуття в Росію помилуваних Україною ГРУшників Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва. Відео опублікував російський телеканал RT.

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю батальйону “Айдар”.

Кадр інтерв’ю Надії Савченко 2014 року

Кадр інтерв’ю Надії Савченко 2014 року

Російське слідство обвинувачувало Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.

Поки Надія перебувала в російських СІЗО, вона – восени 2014 року – стала народним депутатом України як перший номер виборчого списку ВО “Батьківщина” та була обрана до складу української делегації в Парламентську асамблею Ради Європи, отримавши дипломатичний імунітет.

2 березня 2015 року президент Петро Порошенко присвоїв Надії Савченко звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” — “за незламність волі, громадянську мужність, жертовне служіння Українському народові”.

З грудня 2014 року Савченко кілька разів оголошувала голодування на знак протесту проти утримання під вартою, через що опинялася в лікарні.

У грудні 2015 року бранка оголосила голодування “до кінця суду”.

Надія Савченко в російському суді. Фото socportal.info

Надія Савченко в російському суді. Фото socportal.info

Під час судових дебатів у Донецьку Ростовської області Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.

Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона оголосила сухе голодування.

До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в СІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція, але вона планує виступити з останнім словомна суді, що призначений на 9 березня.

Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.

22 березня російський суд у Ростовській області засудив Надію Савченко до 22 років ув’язнення в колонії загального режиму і штрафу в 30 тисяч російських рублів за “незаконний перетин кордону” при потраплянні до Росії.

Головною версією звільнення Савченко ще до завершення суду над нею був обмін на російських ГРУшників.
Капітана Євгена Єрофеєва і сержанта Олександра Александрова – спецпризначенців ГУР ГШ ЗС РФ – затримали після скоєння їхньою диверсійною групу теракту на Луганщині, що призвів до загибелі українського військового, і засудили в Києві до 14 років ув’язнення кожного.
Після цього Україна й Росія почали домовлятися про обмін. Щоб прискорити процес, захисники ГРУшників, як і раніше Савченко, відмовилися подавати апеляції на рішення суду.

Президент Петро Порошенко висловив припущення, що під час розмови з президентом РФ Володимиром Путіним 18 квітня їм вдалося узгодити алгоритм повернення Савченко.

29 квітня стало відомо, що Савченко заповнила всі документи на екстрадицію для відбування покарання в Україні.

Читайте також:
“Історія полону Надії Савченко” стала окремим сайтом

Порошенко заговорив про можливе повернення Савченко уже в травні. Адвокати сумніваються

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна