Депутатка Савченко: Дуже добре, що є Мінські домовленості. Ми зробимо все, щоб вони виконувалися

 

Надія Савченко схвалює наявність Мінських угод і обіцяє зробити все для того, щоб вони виконувалися. Про це звільнена з російського полону українська військовослужбовиця заявила під час спільної з Петром Порошенком прес-конференції в адміністрації президента України.

Повний текст виступу Савченко в АП:

“Дякую матері, що дочекалася. Дякую сестрі, що воювала за мене. Не було б у мене такої сестри, я була б мертва. Дякую народові України і всього світу.
Я вам скажу, що народ – це велика сила. Якби народ не говорив, то політики б нічого не робили.

Напевно, суть демократії в тому, щоб народ змусив себе чути.
Нас будуть чути, тому що ми – українці. Ми за це клали життя, і не одне. І ми цього досягнемо – щоб наш голос більше ніколи не залишався непочутим.

Я дякую всім хлопцям – які залишились живі, і які померли за нашу Україну.
Я прошу вибачення, що я ще жива.
Але я завжди готова піти в бій за Україну до переможного кінця.

Україна має право бути. Бути, незважаючи ні на чию гнилу душу і хвору голову.
І ми будемо.
Тому що ми – українці, тому що ми – народ, тому що ми – нація.

Я не стану говорити про людей погано. Я не хочу передавати вам свою лють, свою злобу і свою ненависть.

Я сподіваюся, що з часом із цих почуттів у мене виникне мудрість.

Я не хочу, щоб люди хотіли війни. Я хочу, щоб люди хотіли миру.
Але, на жаль, мир можливий тільки через війну.

Буває такий рубіж, після якого іншого шляху немає.

Дуже добре, що є Мінські домовленості. Дуже добре, що вони будуть виконуватися – тому що ми зробимо все, щоб вони виконувалися.

Хочу передати привіт росіянам і сказати, що нічого боятися. З колін треба вставати.
Я розумію: не та країна, в якій з колін встати легко. Але якщо вони хочуть так само жити в злагоді, як і ми, то їм треба вставати з колін, а нам – не дати їм прийти сюди”.

Також Надія пообіцяла “працювати, щоб повернувся кожен полонений” і щоб надалі гинуло якомога менше людей.

Петро Порошенко, у свою чергу, повідомив, що це була вже не перша спроба повернути Надію в Україну.
“Остання дата, яка була призначена, – це 22 травня, до того було 18-те. Було ще багато дат, які з тієї чи іншої причини не проходили, але можу відзначити: це наша загальна перемога”, – заявив президент.

“Сьогодні в Україну повернулася Надія. Надія Савченко і надія та тверда віра в нашу перемогу.
Так, як ми повернули Надію, так ми повернемо Донбас, так ми повернемо Крим під український суверенітет”, – наголосив Порошенко.

Він також подякував за активну участь у звільненні Савченко та підтримку лідерам іноземних держав – канцлерові ФРН Ангелі Меркель, президентам Франції та США Франсуа Олланду і Бараку Обамі, глава держав ЄС, які запровадили санкції проти Росії, та ін.

По завершенні брифінгу глава держави вручив Савченко орден Золотої Зірки.

Нагадаємо, звання Героя України із врученням ордена“Золота Зірка” президент присвоїв Надії Савченко своїм указом від 2 березня 2015 року — “за незламність волі, громадянську мужність, жертовне служіння Українському народові”.

Як відомо, сьогодні минає два роки з дня перемоги Петра Порошенка на виборах президента.

Читайте також:
Путін заявив, що до обміну Савченко дуже доклався Медведчук

Путін сподівається, що звільнення ним Савченко понизить градус на Донбасі

25 травня Надія, яка є народним депутатом від ВО “Батьківщина” та членом Парламентської Асамблеї Ради Європи, повернулася в Україну після майже двох років перебування в російському полоні.

У червні 2014 року її як бійця ЗСУ викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю батальйону “Айдар”.

Поки Надія перебувала в російських СІЗО, вона – восени 2014 року – стала народним депутатом України як перший номер виборчого списку ВО “Батьківщина” та була обрана до складу української делегації в Парламентську асамблею Ради Європи, отримавши дипломатичний імунітет.Російське слідство обвинувачувало Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.

З грудня 2014 року Савченко кілька разів оголошувала голодування на знак протесту проти утримання під вартою, через що опинялася в лікарні.

У грудні 2015 року бранка оголосила голодування “до кінця суду”.

Під час судових дебатів у Донецьку Ростовської області Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.

Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона оголосила сухе голодування.

До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в СІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція, але вона планує виступити з останнім словомна суді, що призначений на 9 березня.

Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.

22 березня російський суд у Ростовській області засудив Надію Савченко до 22 років ув’язнення в колонії загального режиму і штрафу в 30 тисяч російських рублів за “незаконний перетин кордону” при потраплянні до Росії.

Головною версією звільнення Савченко ще до завершення суду над нею був обмін на російських ГРУшників.
Капітана Євгена Єрофеєва і сержанта Олександра Александрова – спецпризначенців ГУР ГШ ЗС РФ – затримали після скоєння їхньою диверсійною групу теракту на Луганщині, що призвів до загибелі українського військового, і засудили в Києві до 14 років ув’язнення кожного.
Після цього Україна й Росія почали домовлятися про обмін. Щоб прискорити процес, захисники ГРУшників, як і раніше Савченко, відмовилися подавати апеляції на рішення суду.

Президент Петро Порошенко висловив припущення, що під час розмови з президентом РФ Володимиром Путіним 18 квітня їм вдалося узгодити алгоритм повернення Савченко.

29 квітня стало відомо, що Савченко заповнила всі документи на екстрадицію для відбування покарання в Україні.

Читайте також:
“Історія полону Надії Савченко” стала окремим сайтом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна