Тука: Якщо не реінтегрувати Донбас за 5 років, отримаємо друге Придністров’я

 

Невдовзі уряд підготує план дій щодо реінтеграції Донбасу та подасть його на затвердження Ради нацбезпеки. Про це повідомив Георгій Тука – заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації в 2015-2016 роках.

“Є певний план дій, і зараз він буде оформлятись у якості державного документа та буде наданий на розгляд президенту і Раді національної безпеки і оборони”, – сказав Тука в інтерв’ю виданню “Апостроф”.

Він додав, що до реалізації цього плану буде залучене не “Мінокупації”, адже “наше міністерство не може спричинити припинення вогню, відведення озброєнь, введення поліцейської місії”.

За словами Георгія Туки, метою реінтеграції є “відновлення цивільного способу життя, як на контрольованих, так і на неконтрольованих територіях, поновлення української влади… Це вимагає певних зусиль, як від влади, так і від міжнародної спільноти”.

Говорячи про часові орієнтири повернення Донбасу, Тука зазначив: “За досвідом міжнародних центрів, які займаються вивченням збройних конфліктів, якщо протягом п’яти років не відбувається процес реінтеграції території, то практично цей процес вже не відбувається ніколи”.

Якщо не вдасться реалізувати плани щодо реінтеграції, “в найкращому випадку ми отримаємо Придністров’я, в найгіршому випадку – щось на кшталт Осетії”, – наголосив заступник міністра.

“Це питання (щодо термінів початку реінтеграції) досить риторичне, бо ви розумієте, що всі ці дії по реінтеграції Донбасу залежать не тільки від української сторони. Більшою мірою вони залежать від протилежної сторони, тому не можна робити якісь прогнози стосовно термінів”, – сказав Тука.

Читайте також:
У “ДНР” вже не виключають участі в їхніх виборах “українських бандерівців”

Зарплати “ДНР”: від 1350 грн. у вчителя до 5700 грн. – у рядового бойовика

Георгій Тука визнав, що проведення місцевих виборів в ОРДЛО є частиною плану реінтеграції. Але для таких виборів мають бути створені певні передумови.

“Вибори – це останній крок. Перед тим, як проводити вибори, треба здійснити низку заходів, які забезпечать законність виборів, їх відповідність українському законодавству, участь усіх політичних партій, безпеку виборчих комісій, безпеку засобів масової інформації”, – сказав заступник міністра.

Георгій Тука також заявив: соціальні виплати тим, хто залишився на окупованих територіях, відновляться, “якщо будуть для цього передумови”.
Термін поновлення виплат, за словами чиновника, “залежить від того, як протилежна сторона буде дотримуватись, перш за все, заходів безпеки”.

“Яким чином зараз можна говорити про відновлення виплат, якщо там грабуються банківські установи?” – риторично запитав Тука.

При цьому в разі дотримання безпеки в ОРДЛО виплати з українського бюджету на окупованих територіях теоретично можна буде відновити ще в цьому році, визнав заступник міністра.

Він зауважив, що наразі невідомо, скільки коштуватиме Україні відновлення соціальних виплат на окупованих територіях.

“Таких висновків зараз немає, бо в нас немає можливості дослідити соціально-економічний стан окупованої території. Ми наразі не маємо об’єктивної інформації про те, скільки зараз там людей проживає, хто ці люди, хто з них має отримувати які виплати”, – заявив Тука.

Читайте також:
Глава “Мінокупації” виступив за те, щоб Україна платила пенсії для “ДНР/ЛНР”

У “ДНР” оформлюють українські пенсії за 1 день і 2400 грн.

Лише на зарплати й пенсії “ДНР/ЛНР” Росія шле понад 1 млрд. євро щороку.
Це більше бюджету Вірменії – розслідування Bild

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна