Порошенко заговорив про можливе повернення Савченко уже в травні. Адвокати сумніваються

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що для повернення української військової Надії Савченко, незаконно засудженої в Росії, докладається величезна кількість зусиль. Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

“Ми зробимо все можливе для того, щоб Надія якнайшвидше повернулась додому. Зроблю все можливе, щоб в цьому місяці повернути її додому“, – сказав Петро Порошенко під час спілкування із журналістами в рамках робочого візиту до Туреччини, відповідаючи на запитання щодо можливого обміну Надії Савченко на засуджених в Україні російських спецпризначенців.

Президент нагадав, що саме в Туреччині під час його попереднього візиту він заявив про те, що готовий використати будь-які свої конституційні повноваження для того, щоб повернути Надію додому.

Порошенко зазначив, що під час його переговорів значна частина уваги була присвячена питанню звільнення Надії Савченко.

“Разом з тим, я хотів би уникнути політизації цього процесу, коли окремі політики, чиновники чи урядовці хочуть на цьому нагріти руки. Тут не буде задіяно жодного політика, крім наших іноземних партнерів”,- підкреслив президент.

Глава держави зауважив, що  голові СБУ Василю Грицаку дано доручення щодо технічного виконання всіх необхідних юридичних обставин щодо цього процесу.

“Але закликаю всіх – ми будемо говорити про це тоді, коли президентський літак з Надією торкнеться злітної смуги українського аеропорту”, – сказав Петро Порошенко, додавши, що “дуже багато стоїть на карті”.

При тому адвокат Савченко Микола Полозов у коментарі виданню “Гордон” заявив, що обіцянка президента Петра Порошенка повернути Надію Савченко на батьківщину до кінця травня не викликає оптимізму.

“Порошенко вже озвучував: були і квітень, і Великдень, і день народження Савченко. Ось зараз йдеться про кінець травня і так далі… Чесно кажучи, поки я не бачу, щоб ось ці позитивні новини якось активно втілювалися в життя. Надія Савченко так само знаходиться в слідчому ізоляторі міста Новочеркаська. Процедура її видачі згідно з конвенцією так само неквапливо йде, документи передані з федеральних служб виконання покарання в міністерство юстиції Росії, яке досі не передало в Україну пакет документів, для того щоб український суд визнав цей вирок.
Тому, чесно кажучи, поки у мене немає такого відкритого оптимізму з приводу слів президента. Занадто багато і часто говорили, що ось-ось щось станеться хороше, і поки до цих пір нічого не відбувалося”, – зазначив адвокат.

Читайте також:
У Росію прийшли документи на повернення Савченко

Зі слів Полозова, не можна довіряти обіцянкам президента Кремля щодо Савченко. Адвокат каже, що Путін зацікавлений в тому, щоб підставити президента України в цьому питанні.

“Пообіцяти по телефону – одне, а за фактом виставити Порошенко в такому світлі, коли він щось пообіцяє, а Путін візьме і не віддасть Савченко ні зараз, ні через рік”, – зазначає захисник.

Інший адвокат Надії Савченко Марк Фейгін підтвердив, що процес переговорів про видачу Савченко йде, але скільки це триватиме, спрогнозувати не зміг, пише “Сегодня“.

“Минулого тижня була озвучена, наскільки я розумію, офіційна позиція Кремля: обміну [Савченко на ГРУшників Александрова і Єрофєєва] не буде, тільки виконання процедури по Конвенції про видачу засуджених щодо Савченко. Але те, що Надію повернуть, – 100%. Питання тільки в термінах, навряд чи це відбудеться до кінця травня. Можливо, через місяць-два. Якби була команда “зверху”, в цей же день Надя була б вже на кордоні. Але в Кремлі не поспішають”, – зазначив Фейгін.

Читайте також:
Геращенко пообіцяла хороші новини в справах Савченко, Солошенка і Афанасьєва

Вирок російським ГРУшникам набув чинності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна