Нова соціологія: українці не хочуть перевиборів ВР. У разі чого, зараз перемогла б “Батьківщина”

 

Якби вибори до парламенту відбулися найближчим часом, до Верховної Ради пройшла б лише одна партія з тих, що не представлені у ВР фракціями зараз – “Громадянська позиція”. Фракція Анатолія Гриценка замінила б “Народний фронт” Арсенія Яценюка, хай і в меншій чисельності. Також значно “схудла” б фракція Блоку Порошенка.

А переможцем виборів із відносною більшістю стала б “Батьківщина” Юлії Тимошенко.
Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова 11-16 травня 2016 року.

Відповідно до даних соціологів, якби зараз проходили дострокові вибори, в партійній частині до парламенту пройшли б: “Батьківщина” – 12%, “Самопоміч” – 10,6%, Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 9,9%, “Опозиційний блок” – 9,1%, Радикальна партія Ляшка – 8,4%, “Громадянська позиція” – 6,0%.

Решта партій не подолали б чинний виборчий бар’єр 5%. Про це йдеться в прес-релізі, який “Новинарня” отримала від Фонду “Демініціативи”.

Серед інших партій найближче до межі потрапляння у ВР підходять “Свобода” (3,6%) та “Рух за очищення” Михеїла Саакашілі (2,7%), який наразі не оформлений у партію і в деяких опитуваннях раніше потрапляв до парламенту з великим показником підтримки.

Порівняно з груднем 2015 року дещо поліпшили свої виборчі позиції партії ВО “Батьківщина”,  Радикальна партія Олега Ляшка, “Громадянська позиція” (всі три – на 4%), а також “Опозиційний блок” (на 3%).

“Окрім того, за останні півроку істотно скоротився відсоток тих, хто не визначився з вибором партії. У грудні 2015 року таких було 40% серед тих, хто готовий взяти участь у виборах, а у травні 2016-го – 13%”, – зазначають у ФДІ.

Більшість населення не підтримує ідею дострокових парламентських виборів, засвідчують у Фонді “Демініціативи” (підтримують – 37%, не підтримують – 43%).

Виявили готовність взяти участь у таких виборах, якщо вони відбудуться, 56% населення.

Це саме опитування показує, що 41% українців вважають, що в разі проведення дострокових виборів новообраний склад Верховної Ради  буде “такий самий”, як нинішній. Кращим його бачать 25,6%, гіршим – 8,5%, чверть опитаних не визначилися.

Як свідчать соціологи, довіра до Верховної Ради за останні півроку дещо зросла. Якщо у грудні 2015 року баланс довіри до парламенту (порівняння позицій “довіряю / не довіряю”) становив –74%, то в травні 2016-го він –65%. У грудні 2014 року, невдовзі після обрання цьог  складу ВР, було –26%.

Якби вибори Верховної Ради відбулися наступної неділі, за яку політичну партію ви б проголосували?

травень 2016 року
% тих, хто збирається взяти участь у виборах

Аграрна партiя України (В.Скоцик) 0,7
Партiя “Блок Петра Порошенка “Солiдарнiсть”
(Ю.Луценко, В.Кличко)
9,9
Партiя “Вiдродження” (В.Бондар) 0,9
Партiя “Всеукраїнське об’єднання “Батькiвщина” (Ю.Тимошенко) 12,0
Партiя “Всеукраїнське об’єднання “Свобода” (О.Тягнибок) 3,6
Партія “Громадянська позицiя” (А.Гриценко) 6,0
Партiя “Демократичний альянс” (В.Гацько) 0,4
Партiя “Народний контроль” (Д.Добродомов) 0,9
Партія “Народний рух України” 0,5
Партiя “Народний фронт” (А.Яценюк) 1,3
Партiя “Нацiональний рух Дмитра Яроша” 1,8
Партiя “Наш край”
(спiвголови: О. Мазурчак, О.Фельдман, А.Кiссе, С. Кальцев, Ю. Гранатуров)
1,6
Партiя “Нова держава” (П.Симоненко) 1,0
Партiя “Об’єднання “Самопомiч” (А.Садовий) 10,6
Партiя “Опозицiйний блок” (Ю.Бойко) 9,1
Партiя “Правий сектор” (А.Тарасенко) 0,7
Партiя “Рух за очищення” (М.Саакашвiлi) 2,7
Партiя “Сила людей” (О.Солонтай) 0,5
Партiя “Сильна Україна” (С.Тiгiпко) 1,9
Партiя простих людей Сергiя Каплiна 1,1
Партiя “УКРОП” (Д.Борисенко, Б.Фiлатов) 1,5
Радикальна партiя Олега Ляшка 8,4
за iншу партiю 5,5
закреслив би всi полiтичнi партiї у бюлетенi / зiпсував бюлетень 4,7
важко сказати 12,8

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова з 11 по 16 травня 2016 року. Київський міжнародний інститут соціології з 15 по 25 грудня 2015 року. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.
Для порівняння наводяться дані опитувань, проведених у різний час Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у співпраці з Центром Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.
Опитування здійснювалося за фінансової підтримки програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів та Національного фонду підтримки демократії (NED, США).

Читайте також:
Понад 43% українців хочуть перевиборів парламенту.
Лідери симпатій – “Батьківщина”, “Опоблок”, БПП (соціологія березня)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна