Лукашенко вперше після зняття санкцій виїхав на Захід

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше за багато років відвідав державу Євросоюзу. Сьогодні, 21 травня, він перебуває з візитом в Італії, куди прилетів напередодні, повідомляє прес-служба білоруського президента.

Це перший виїзд Лукашенка на Захід після того, як у лютому 2016 року Євросоюз частково зняв санкції з Білорусі.

У Римі глава Білоруської Республіки, зокрема, провів переговори з президентом Італії Серджіо Маттареллою. “На зустрічі було розглянуто весь спектр білорусько-італійських відносин з акцентом на торговельно-економічну та інвестиційну взаємодію, розвиток коопераційних зв’язків”, – йдеться в повідомленні прес-служби.

Окрім того, Лукашенко зустрівся з Папою Римським Франциском. Спілкування “сам на сам” відбувалося в бібліотеці Апостольського палацу у Ватикані. Серед іншого, співрозмовники обговорили подальший розвиток співпраці Білорусі з Римо-католицькою церквою.

Також президент і Папа обмінялися подарунками: понтифік отримав від гостя копію хреста Євфросинії Полоцької й модель карети, виконані з допомогою унікально техніки різьблення по дереву, а також голографічну ікону.
Франциск, у свою чергу, презентував Лукашенку три написані ним документи – про Євангеліє, охорону природи й сім’ю – та художнє зображення оливкового дерева, яке є символом миру.

“Мінськ може бути місцем миру”, – наголосив Папа.

Олександра Лукашенка протягом тривалого часу називали “останнім диктатором Європи”.
У 2010 році, після ув’язнення багатьох опонентів Лукашенка й, зокрема, його суперників від опозиції на президентських виборах, проти низки білоруських чиновників на чолі з президентом було запроваджено санкційні заходи через систематичні порушення в країні прав людини.

Попередній раз білоруський президент відвідував країни ЄС у 2009 році – також Італію, тоді – з приватним візитом. І до нинішньої поїздки в Рим це був його єдиний виїзд на Захід після неофіційного візиту в Німеччину в 1998-му.

Нині Лукашенко намагається налагодити відносини з Євросоюзом. Однією з таких спроб підвищити своє реноме на Заході для білоруського “бацьки” є Мінський процес, у якому Білорусь надала майданчик для переговорів між Росією й контрольованими нею терористичними режимами самопроголошених “ДНР” та “ЛНР” і Україною.

Санкції ЄС проти Лукашенка й інших білоруських посадовців та бізнесменів було знято після звільнення Мінськом політв’язнів. Водночас під санкціями залишилися чотири посадовці, причетні до зникнень білоруських опозиціонерів.

Читайте також:
Геращенко: Через мій недопуск у Мінськ Росія зриває звільнення заручників на Донбасі

Нардепа з “Народного фронту” не пустили в Білорусь за вказівкою Росії

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна