Порошенко під тиском НАТО погодився на підпорядкування Генштабу ЗСУ міністру оборони, – ЗМІ

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)

Сьогодні (19 травня) важливий день для розвитку системи оборони України. Сьогодні офіс НАТО, Міноборони і Генеральний штаб повністю узгодили Стратегічний оборонний бюлетень.

Вперше за два роки в Україні розроблений документ оборонного планування стратегічного рівня. Першою новацією була Військова доктрина-2015 – базовий рамковий документ. Але СОБ – це документ іншого масштабу – він містить зобов’язання українського керівництва з проведення структурних реформ.

Бюлетень розроблявся шість місяців. Він перероблявся чотири рази. Було чимало гострих неузгоджених питань.

Зрештою узгодили всі, за винятком ключового протиріччя, з яким ніяк не хотіла погоджуватися українська сторона – це проблема підпорядкованості начальника Генштабу.

НАТО вимагало підпорядкувати в період до 2020 року начальника ГШ міністру оборони та усунути таким чином двовладдя і дублювання функцій в керівництві армії. Український Генштаб був категорично проти.

Начальник Генштабу Муженко дуже хоче зберегти пряме підпорядкування президенту і прямий доступ, можливість діяти в обхід міністра оборони. Це й самому президентові дуже зручно. Петро Олексійович любить сам усім командувати, це створює ілюзію контролю. Все-таки міністра оборони пропонує президент, але він потребує затвердження парламентом. І звільнити його можна тільки через парламент, а начальника ГШ президент у будь-який момент може сам викликати, сам призначити, сам зняти.

Переломний момент настав вчора на переговорах у Брюсселі на рівні військового керівництва країн НАТО з начальником ГШ Муженком. У штаб-квартирі НАТО Муженкові в ультимативній формі заявили – або прийняття проекту СОБ в запропонованому офісом НАТО вигляді, або – відсутність підтримки з боку НАТО і публічна критика України на саміті НАТО.

Читайте також:
Тимчук: Американці погрожують припинити підтримку ЗСУ, якщо не буде реформ

Це мало ефект. Так що в разі прийняття СОБ, до 2020 року, а можливо, й раніше, начальник Генштабу перетвориться на підлеглого міністра оборони, і не зможе безпосередньо без міністра доповідати президентові та приймати рішення.

Яке практичне значення Стратегічного оборонного бюлетеня?

Саме від ходу реалізації положень СОБ у 2016 році залежить обсяг фінансування країнами НАТО українських силових структур. Так, у бюджеті США на підтримку України передбачено до 500 мільйонів доларів. Але ці кошти будуть виділятися тільки в міру реалізації стратегії, закладеної в СОБ.

Сума чимала. Для порівняння, це приблизно вдвічі більше, ніж у бюджеті України-2016 виділено на все держоборонзамовлення.

Аналогічно будуть приймати рішення й уряди Канади, Нідерландів, інших країн, які хочуть зупинити путінську загрозу безпеці в Європі.

СОБ повинен стати публічним документом. Очікується, що завтра він буде винесений на розгляд РНБО України, і буде прийнятий офіційно.

На його базі, як очікується, повинні будуть розробити і програму розвитку ЗСУ, і програму розвитку озброєнь, і навіть бюджет МО. Всього цього в нас немає, тому немає й системного розвитку. Зараз розробка і цих планів в стислі терміни звучить фантастично, але ж не можливе сьогодні – можливе завтра.

Що ж, якщо це станеться до початку саміту НАТО – це буде дуже позитивний сигнал. Президент України налаштований взяти СОБ саме в тій редакції, яка влаштовує офіс НАТО, щоб отримати політичну підтримку і позитивну оцінку НАТО стану співробітництва з Україною. Будемо сподіватися, нічого не зміниться.

Читайте також:
Комісія Україна-НАТО: ЗСУ стоять на порозі сумісності з підрозділами країн-членів Альянсу

Висновки

  1. Вперше за два роки приймається документ оборонного планування, на базі якого можливе проведення реальних структурних реформ в Міноборони. Значить, від слів та імітації можна буде ставати до справи.
  2. Країни НАТО по суті взяли на себе значну частину відповідальності за практичну підготовку Стратегічного оборонного бюлетеня. Це демонструє глибоку зацікавленість Заходу в проведенні реформ сектору оборони й безпеки України. Співчуття і стурбованість поступово змінюється більш глибокою залученістю НАТО в українську проблематику.
  3. Розробка СОБ для Міноборони має стати першим кроком – за ним очікується розробка програм реалізації, створення контролюючої структури з моніторингу реформ. А також розробка аналогічних стратегій для МВС, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, СЗР, ГУР МО.

Нагадаємо, як повідомляла “Новинарня“, секретар РНБО Олекандр Турчинов пообіцяв готову концепцію реформування ЗСУ до варшавського саміту НАТО.

Варшавський саміт НАТО – 27-ма зустріч на вищому рівні глав держав та урядів країн-учасниць Північноатлантичного альянсу і їх союзників – пройде 8-9 липня 2016 року.
Україна стане однією з важливих тем під час саміту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна