Під час “вогняної” акції “Азову” під ВР проти виборів в ОРДЛО постраждав правоохоронець

 

Понад 3,5 (за даними організаторами – 10) тисяч представників Цивільного корпусу “Азов” пройшли сьогодні, 20 травня, маршем у Києві від Музею Другої світової війни до Верховної Ради, влаштувавши під час ходи та перед парламентом масове димове і фаєр-шоу.

Акція праворадикалів називалася “Вимоги нації – ні капітуляції”. Учасники маніфестації вимагали зняти з порядку денного взагалі питання проведення виборів на Донбасі за російським сценарієм.

Учасники акції запалили фаєри під парламентом

Учасники акції запалили фаєри під парламентом

“За великим рахунком, зараз у владі триває внутрішня дискусія – чи погоджуватися на вибори на Донбасі в обмін на ніщо”, – заявив у коментарі каналу “112 Україна” народний депутат України Андрій Білецький – лідер ЦК “Азов” та перший командир добровольчого батальйону “Азов” (зараз – полк у лавах Нацгвардії в системі МВС).
За його словами, в нинішніх умовах проведення виборів в ОРДЛО – в інтересах лише Росії.

“Думаю, у них (депутатів) є інстинкт самозбереження. Є фракції, які виступають проти цього питання. Є невелика кількість чесних депутатів, думаю, все буде добре. Якщо влада поведе себе неадекватно… залишаємо за собою право на будь-які дії, будемо блокувати парламент, блокувати АП тощо”, – сказав Білецький.

Акція 20 травня була мирна, зазначив Андрій Білецький, і її учасникам “нецікаво штурмувати парламент”. Однак позафракційний нардеп заявив, що це “тільки попередження”, і в разі, якщо на Донбасі спробують провести вибори, Раду “винесуть”.

марш Азов - Вимоги нації - ні капітуляції ВР 2

Як підкреслив Білецький, нинішній марш – “не межа мобілізаційного потенціалу” ЦК “Азов”.
“Мова може йти про кількість людей, що перевищить сьогоднішню в 5 чи 10 разів”, – заявив депутат.

Під час маршу “Азова” на вулиці Грушевського було перекрито рух транспорту. Порядок у центрі столиці та безпосередньо біля ВР забезпечували 2 тисячі правоохоронців, які утворили кілька кордонів безпеки.

Не обійшлося без провокацій: у бій силовиків з натовпу кинули кілька вибухових пакетів, одному з гвардійців зачепило пальці на руці.

Вибухи піротехніки зафіксував канал “112 Україна”. Правоохоронець у камуфляжі, який опинився поруч, пояснив журналістам: “Нічого, все нормально. Подряпина”.

Після завершення мітингу під ВР його учасники від “Азову” розійшлися.

марш Азов - Вимоги нації - ні капітуляції

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк після мітингу повідомив журналістам, що грубих правопорушень громадського порядку поліція не зафіксувала.

“На жаль, петарди мали місце, мали місце фаєри, але я ще раз хочу підкреслити, що якихось грубих правопорушень з боку активістів, які брали участь у цій акції, не було. Найголовніше – виключити будь-які провокації, оскільки ми маємо сумний досвід, коли з’являється хтось ззовні і може створювати ті чи інші провокації, а також здійснювати грубі правопорушення. Зараз всі правоохоронці перебувають на своїх місцях, вони забезпечують громадський порядок”, – повідомив Шкіряк в ефірі каналу “112”.

Читайте також:
Нуланд: США не визнають виборів на Донбасі без виконання Мінських угод

Порошенко розбудував армію, але обирає політичний спосіб повернення Донбасу й Криму

Нагадаємо, проведення виборів легітимної місцевої влади в окупованих районах Донецької і Луганської областей за українським законодавством – вимога західних партнерів України, із якою вони пов’язують продовження санкцій проти Росії.

В адміністрації президента України та у Верховній Раді триває робота над напрацюванням закону для таких виборів. При цьому Петро Порошенко називає жорсткими умовами виборів в ОРДЛО повне припинення вогню, виведення окупаційних військ та запровадження на Донбасі поліцейської озброєної місії ОБСЄ.

Читайте також:
Нуланд спростувала заяви депутатів про те, що США чекають виборів на Донбасі цього літа

 

 

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна