Україна подає в Євросуд спеціальний позов проти Росії щодо заборони Меджлісу

 

України готує заяву до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації за заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

“Виходячи з тих подій, що відбуваються навколо Меджлісу, ми вже підготували проект міждержавної заяви “Україна проти Росії” про незаконність заборони Меджлісу російською владою. Зараз погоджуємо з нашими колегами і юристами, які співпрацюють з Меджлісом. Це буде вже п’ята заява, п’ята міждержавна справа в Європейському суді з прав людини”, – сказав очільник Мінюсту на прес-конференції в Києві 19 травня.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, Петренко також попросив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова оновити список всіх тих осіб, які зараз безпосередньо причетні до всіх “фейкових” рішень про заборону Меджлісу.

“Міністерство юстиції ініціюватиме перед Кабінетом Міністрів внесення імен цих осіб до українського санкційного списку, і пропонуватиме включати цих людей до міжнародного санкційного списку”, – зазначив Павло Петренко.

Нагадаємо, підконтрольний Росії “верховний суд Криму” 26 квітня заборонив Меджліс кримськотатарського народу як “екстремістську” організацію.

Читайте також:
Надзвичайний Меджліс: реакція на заборону окупантами

У квітні-травні посилилися репресії проти кримських татар з боку російських силовиків на території окупованого півострова.
Зокрема, був затриманий на підписку про невиїзд заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Сьогодні стало відомо, що він проходить як “обвинувачений”.
Умерова звинувачують у “публічних закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, зроблених із використанням телекомунікаційних мереж (включаючи інтернет)”.
Приводом для претензій окупантів до Умерова послугувало його інтерв’ю на каналі ATR, дане 19 березня, а також розміщення його на YouTube.

Читайте також:
Затриманий заступник голови Меджлісу пояснив, чому в окупантів Криму почалася істерія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна