Дніпропетровськ офіційно перейменували, але область залишилася

 

Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. За відповідне рішення на засіданні 19 травня проголосували 247 депутатів.

Постанова набирає чинності з дати її прийняття.

Документ не передбачає перейменування Дніпропетровської області, адже її назва зазначена в Конституції, а для зміни Основного закону потрібна тривала процедура й 300 голосів.

Автор постанови №3864 депутат від БПП Андрій Денисенко (висуванець партії “УКРОП”) нагадав, що Григорій Петровський, на честь якого 1926 року місто Катеринослав було перейменовано на Дніпропетровськ, засуджений Київським апеляційним судом як один з організаторів геноциду українського народу.

Проти цього рішення виступив “Опозиційний блок” – 0 голосів. Зокрема автор альтернативного проекту Юрій Вілкул, який пропонував залишити назву Дніпропетровськ, змінивши етимологію – на честь ріки Дніпро і Святого Петра.

Крім того, лише 1 голос за Дніпро дала група “Відродження”, близька до олігарха Ігоря Коломойського, екс-голови Дніпропетровської ОДА.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович уточнив, що нова назва Дніпропетровська російською пишеться не “Дніпр”, а “Днипро”.
“Важливе уточнення – нова назва Дніпропетровська російською пишеться так: Днипро”, – написав він у своєму “Твіттері”.

Нагадаємо, в лютому “Новинарня” повідомляла, що Дніпропетровськ на проміжному етапі лідирує за кількістю перейменувань вулиць у рамках виконання закону про декомунізацію.

Пам’ятник Петровському в місті зняли 30 січня.

Читайте також:
Ветерани АТО всупереч меру виступили за перейменування Дніпропетровська в Дніпро

У регіонах оскаржують в судах перейменування в рамках декомунізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна