Завтра Чорногорію офіційно запросять у НАТО

 

У четвер, 19 травня, Чорногорія офіційно отримає запрошення стати 29-м членом НАТО. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг під час прес-конференції в Брюсселі, повідомляє “Європейська правда”.

Відповідне рішення підтримане всіма державами – членами Альянсу. Після підписання протоколу про запрошення до членства Чорногорія зможе брати участь у всіх зустрічах НАТО.

Повноцінним членом Альянсу балканська держава стане після завершення всіх юридичних процедур і ратифікації протоколу 28 державами, що на даний момент входять у НАТО.

Водночас в Альянсі не виключають, що Росія вчинить недружні дії у відповідь на вступ Чорногорії до НАТО. На прес-конференції генсек Альянсу закликав Москву утриматися від такого кроку.

“Кожна нація має право ухвалювати рішення про свій шлях, у тому числі про шлях, яким вона гарантуватиме свою безпеку. Чорногорія ухвалила це рішення, 28 країн-членів НАТО підтримали його. Які ще можуть бути питання?” – зауважив Столтенберг.

І наголосив, що “будь-які санкції чи інша реакція з боку Росії будуть невиправданими”.

Раніше олова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Озеров заявив, що у зв’язку із вступом Чорногорії в НАТО Росія відмовиться від реалізації спільних програм із цією країною, в тому числі у сфері військово-технічного співробітництва.

Також із Кремля неодноразово лунали заяви про те, що експансія НАТО на схід “не може не призводити до відповідних дій Росії”.

Читайте також:
США продовжать зміцнення східного флангу НАТО

Винищувачі-невидимки зі США же в Литві. Грибаускайте: НАТО готове відбити загрози

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна