Уряд ліквідував Пенітенціарну службу

 

Кабінет міністрів України ліквідував Пенітенціарну службу й передав її повноваження Міністерству юстиції. Відповідне рішення уряд на своєму засіданні сьогодні, 18 травня, ухвалив одностайно, повідомляє “Українська правда”.

Концепцію системи виконання покарань в Україні урядовцям презентувала перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова.

Вона, зокрема, повідомила, що стандарти виконання покарань не змінювалися 75 років. “Більшість установ – вони навіть не радянські, вони царських часів“, – наголосила Севастьянова.

“Більше 150 років тим установам, де сьогодні наші ув’язнені відбувають покарання. Це найбільша спадщина Радянського Союзу, яка залишилася нам як незалежній країні”, – додала чиновниця.

Севастьянова також зазначила, що з прийняттям у 2012 році нового Кримінально-процесуального кодексу кількість засуджених, які перебувають у пенітенціарних установах, зменшилася вдвічі.

“На сьогодні вони заповнені на 63% – і це лише до моменту вступу в силу закону Надії Савченко, який також сприяє зменшенню кількості ув’язнених”, – зазначила заступниця міністра.

За словами Севастьянової, “з нашою судовою системою” люди можуть перебувати в СІЗО по 10-12 років очікуючи вироку. А потім їх можуть визнати невинуватими.

“Це головна мета реформи – зробити фокус на те, щоб особи, які ще не мають вироку суду, не перебували в таких жахливих умовах”, – наголосила вона.

Серед пріоритетів реформування Севастьянова назвала гуманізацію і повноцінне запровадження Служби пробації – системи пробаційних центрів із нагляду за засудженим із покладенням на нього певних зобов’язань і обмежень, але без ізоляції від суспільства.

За словами чиновниці, такі центри, в яких також проводитимуть психологічну роботу із засудженими, щоб повернути їх у суспільство, планується побудувати на рівні районів по всій країні.

Окрім того, за словами Севастьянової, йдеться про “демілітаризацію” системи покарань, “бо й після передачі ДПтС від МВС до Мін’юсту система за суттю не змінилася”.

Реформа також передбачає зменшення кількості атестованих працівників системи покарань із нинішніх 77% до 28%.

“Ті, хто працює в апараті на рівні області чи Києва, – це державні службовці, а ті, хто працює в установі, – це атестовані співробітники, і ми пропонуємо фокус на захист саме їх: підвищення зарплати за рахунок зменшення бюрократичного апарату“, – озвучила пропозицію Севастьянова.

Міністр юстиції Павло Петренко, закликаючи колег по Кабміну підтримати реформу, наголосив, що йдеться “про долю майже 80 тисяч людей, які зараз перебувають за ґратами, про долі тих людей, які їх охороняють – тому що умови утримання в колоніях такі, що… Знаєте, є такий вислів: той, хто охороняє, і той, хто там перебуває за ґратами – фактично, сидять спільно в тюрмі. Це просто по різні боки від стіни”.

“Якщо ми зробимо цю реформу спільно з реформою судової системи і правоохоронної системи – тоді ми зможемо точно сказати: ми змінили цю країну, і головним у цій країні буде проста людина. І гідність людини ніхто не порушуватиме”, – заявив міністр.

Читайте також:
ГПУ: “Закон Савченко” випустив на волю 6 тисяч осіб, засуджених за важкі злочини

Українські тюремники привезли з ОРДЛО 18 “зеків” із важкими вироками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна