Нуланд: США не визнають виборів на Донбасі без виконання Мінських угод

 

Сполучені Штати Америки не визнають підсумків виборів на Донбасі, якщо вони відбудуться поза Мінськими угодами й законодавством України. Про це заявила помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд за підсумками переговорів у Москві 18 травня, повідомляє УНІАН.

“Ми, як і ніхто інший у міжнародному співтоваристві, не визнаємо результатів виборів у Донбасі, які суперечать Мінським угодам, які б суперечили українським законам і стандартам ОБСЄ”, – сказала Нуланд.

“Те, що група людей сама вирішила проводити вибори на Донбасі, не приведе до миру та безпеки. Натомість ми закликаємо їх зосередитися на підготовці виборів, передбачених Мінськими домовленостями”, – наголосила помічник очільника зовнішньополітичного відомства США.

Водночас Нуланд повідомила, що в ході переговорів вони з російською стороною “дуже детально обговорили всі аспекти Мінських домовленостей: як ми можемо поліпшити ситуацію з безпекою, доступом місії ОБСЄ; як ми можемо просунутися у виконанні політичних зобов’язань, взятих у “Мінську-2″, включаючи підготовку до виборів у Донбасі”.

При цьому помічниця держсекретаря наголосила, що США хочуть бачити виконання Мінських угод якомога швидше.

“Настав час «натиснути на газ». Це буде сприятливо для миру і безпеки в Україні, добре для російсько-українських відносин і для відносин США з Росією. Як говорив президент США: якщо й коли «Мінськ-2» буде виконано, санкції будуть зняті. Важливо продовжувати діалог і намагатися вирішити ці питання разом”, – зазначила Нуланд.

Вона також запевнила, що США працюватимуть на прискорення переговорів паралельно з учасниками “нормандської четвірки”.

У Москві Нуланд зустрічалася, зокрема, з помічником президента РФ Владиславом Сурковим та заступником міністра закордонних справ РФ Сергієм Рябковим.

Як заявив у розмові з журналістами прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, ці зустрічі “не мали на меті принести жодних результатів – просто короткий обмін думками”.

“Ви знаєте, що США не є учасниками «нормандського процесу», і було прийнято рішення, щоб ділитися інформацією, що називається, з перших рук, встановити такий робочий механізм обміну думками”, – зазначив Пєсков.

Із Москви Вікторія Нуланд вирушила до Брюсселя, де приєднається до держсекретаря Джона Керрі, який перебуває з візитом у Бельгії до 20 травня.

Але на завершення свого перебування в російській столиці представниця Держдепу традиційно посмакувала російськими пельменями.

Як повідомив у своєму “Твіттері” прес-секретар американської дипмісії Вілл Стівенс, “Нуланд не змогла здійснити візит до Москви без відвідування нашого улюбленого пельменного місця”. Судячи з фото, пристрасть помічниці держсекретаря до цієї страви поділяє й посол США в РФ Джон Теффт.

Нагадаємо, наприкінці квітня Нуланд відвідала Україну, де зустрічалася з урядовцями, лідерами політичних партій, членами Верховної ради і представниками громадянського суспільства.

Читайте також:
Нуланд спростувала заяви депутатів про те, що США чекають виборів на Донбасі цього літа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна