УПЦ КП відкладає свій патріарший статус заради визнання Константинополем

 

Українська православна церква Київського патріархату заради визнання світовим православ’ям готова на перехідному етапі не наполягати на статусі Патріархату, зберігаючи це найменування лише у власних межах і для внутрішнього вжитку. Таке рішення прийняли учасники Архиєрейського Собору УПЦ, який 13 травня відбувся у Києві, повідомляє РІСУ.

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря), коментуючи цю ухвалу, заявив, що про насправді відмову від Патріаршого достоїнства не йдеться.

За його словами, деякі коментатори та представники Московської патріархії вважають, що статус Патріархії є неподоланною перешкодою для визнання Константинополем автокефалії УПЦ КП.

“Тому Собор роз’яснює своє бачення у цій справі, а саме: не відмовляючись від статусу Патріархату, ми не наполягатимемо на негайному його визнанні з боку Константинополя, якщо з його боку це питання буде порушуватися (зараз воно не обговорюється, є лише приватні думки різних представників – як “за” визнання Патріархату, так і “проти”)», – сказав владика Євстратій.

У разі втілення в життя цієї ухвали, в Україні Церква й надалі називатиметься “УПЦ КП”, а в спілкуванні з іншими Помісними церквами Київський патріархат не наполягатиме на вживанні ними патріаршого титулу.

“Практично це може бути вирішено дуже просто:
1. Визнана Церква буде іменуватися “Українська православна церква” і не буде потреби уточнювати, що це Київський патріархат (як офіційно не уточнюють, що РПЦ – це Московський патріархат, а ГПЦ – Грузинський католікосат тощо).
2. Щодо титулу предстоятеля, то цілком може бути внесений додатковий титул, який вже історично вживався у Київській церкві (наприклад, митрополитом святителем Петром Могилою) – архієпископ. Так є в багатьох предстоятелів церков, які носять титул і архієпископа, і патріарха, зокрема у Вселенського патріарха.

Тому цілком можливим, на мою думку, є встановлення титулу “Архієпископ і Патріарх Київський і всієї Руси-України”. В такому разі ті, хто ще не визнали статус Патріархату, можуть звертатися у листах чи поминати за богослужінням “Архієпископа Київського” – без приниження його достоїнства”, – розповів о. Євстратій (Зоря), який є головою інформаційного управління Київської патріархії.

Читайте також:
Патріарх Філарет провів “визвольну” літургію в храмі “Софії Київської”, переданому УПЦ КП

Москва й Ватикан зірвали в Римі домовлене богослужіння священика УПЦ КП з України?

Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу.
І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний план дій
у відповідь на “папську змову”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна