У Єврокомісії вважають, що “безвіз” для Туреччини й Косова збільшить ризик тероризму в ЄС

 

На думку європейських урядовців, скасування віз громадянам Туреччини збільшить ризик терористичних атак у Європі.
Про це йдеться в звіті Єврокомісії, який бачила британська газета The Telegraph.

У документів міститься висновок, що іноземні терористи й організовані злочинці будуть отримувати турецькі паспорти, аби прибути до континентальної Європи одразу після того, як ЄС скасує короткострокові візи для ЄС.

“Пропонована лібералізація візового режиму для турецьких громадян потенційно може вплинути на терористичну небезпеку в ЄС, оскільки терористи з турецьким громадянством зможуть вільно пересуватися територією Євросоюзу та Шенгену”, – йдеться у доповіді.

Наразі відбитки пальців осіб, що в’їжджають до Європи, вносяться в єдину базу даних, доступ до якої є у антитерористичних підрозділів. У випадку лібералізації візового режиму для Анкари, даний контроль щодо громадян Туреччини не застосовуватиметься, уточнює The Telegraph.

Такі ж ризики існують і щодо Республіки Косово, з яким Єврокомісія також пропонує скасувати візи.

“Лібералізація візового режиму може також вплинути на неконтрольований в’їзд в ЄС з Косова осіб, які повертаються із зон військових дій, де вони приєдналися до терористичної мережі”, – зазначають у Єврокомісії.

“Оцінка впливу безпеки лібералізації візового режиму для Косова показує, що незаконний обіг наркотиків, сприяння нелегальній міграції, корупції, відмивання грошей і шахрайство, торгівля людьми, незаконний обіг стрілецької зброї та легких озброєнь і повернення іноземних бойовиків становлять потенційну загрозу для внутрішньої безпеки Європейського Союзу”, – сказано в доповіді.

Нагадаємо, Єврокомісія внесла законодавчу пропозицію в Європейський парламент щодо скасування віз для Косова без додаткових умов (як і для України). Тоді як для Туреччини відповідне рішення передбачає виконання країною п’ятьох додаткових вимог, зокрема щодо демократизації антитерористичного законодавства.

Читайте також:
Ердоган відкинув умову ЄС – пом’якшити антитерористичне законодавство для “безвізу”

Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна