У Польщі “якісно” сплюндрували могили вояків УПА. Є реакція УІНП

 

Днями стало відомо про наругу в Польщі над двома братськими могилами, в яких поховані останки 47 вояків УПА. Це сталося на Українському воєнному кладовищі в селі Пикуличі неподалік від українського кордону – за 4 км від Перемишля в межах етнічної української території Надсяння.

Надмогильні плити не плюндрували, але невідомі прикріпили до них якісно зроблені гранітні дошки з написами про те, що тут поховані “бандерівські бандити”, “звірячі кати”, “гнобителі невинних польських жінок і дітей”.
Напис доповнює гасло “Пам’ятаймо” та котвиця – емблема Армії крайової, знак “Польска вальчонца” – “Польщі, що бореться”.

Відповідні фото розмістив у “Фейсбуці” Святослав Шеремета – відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій, колишній депутат Львівської облради від НРУ.

“Ще зранку скерували листа в Раду охорони пам’яті боротьби та мучеництва [Польщі] та у відповідальні українські й польські інституції. Чекаємо на невідкладку реакцію усунення наслідків акту вандалізму, віднайдення та покарання винних”, – написав Шеремета.

На інцидент відреагував Український інститут національної пам’яті. УІНП наголошує, що такі інциденти є неприпустимими, вони шкодять як взаєморозумінню між українським та польським народами, так і взаємовідносинам між державами Україна та Республіка Польща.
Про це ідеться в заяві Інституту, поширеній сьогодні, 17 травня.

Прес-служба відомства нагадує, що український та польський інститути національної пам’яті доклали значних зусиль, щоб відновити діалог довкола складних сторінок спільного минулого у форматі Українсько-польського форуму істориків. “Такий формат дає змогу мінімізувати вплив політики та досягнути більш конструктивного підходу в обговоренні непростих українсько-польських взаємин. Всі ці кроки спрямовані на те, щоб подолати минулий травматичний досвід”, — зазначено в заяві прес-служби УІНП, яку отримала Новинарня.

“Натомість такі акти вандалізму, як на Українському воєнному кладовищі у Пикуличах, перешкоджають діалогу. Вони не додають розуміння та не сприяють вшануванню пам’яті тих, хто постраждав у ті складні часи, а лише сіють ворожнечу, якою може скористатися третя сторона”, — наголосила українська сторона.

Український інститут національної пам’яті скерував листа до Міністерства закордонних справ України з проханням звернутися до польської влади із закликом усунути наслідки акту вандалізму, провести розслідування та притягнути винних до відповідальності.

Напис на одній зі сплюндрованих могил вояків УПА на цвинтарі в Пикуличах

Напис на одній зі сплюндрованих могил вояків УПА на цвинтарі в Пикуличах

Довідкова інформація
Українське воєнне кладовище у Пикуличах є місцем поховання насамперед загиблих в’язнів табору для військовополонених Галицької армії та Армії УНР. Упродовж 1920-1921 рр. на Українському воєнному кладовищі у Пикуличах було перепоховано близько 2 тисяч українських військовослужбовців.
Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря перетворили на сміттєзвалище. Відновила цвинтар у 1990 році українська громада Перемишля.
У 2000 році Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіки Польща розширила територію цвинтаря – 27 липня того ж року у двох окремих братських могилах були перепоховані останки ексгумованих у селах Бірча та Лішня 47 вояків Української повстанської армії.
На могилах коштом Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Польщі були встановлені надгробні таблиці з відповідними україномовними написами.

Читайте також:
Польський телеканал звільнив працівника за вибачення перед російським міністром. ВІДЕО

Сейм ухвалив декомунізацію Польщі за українським зразком

Польща вшановує пам’ять жертв Смоленської катастрофи і вимагає від Росії правди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна