Затриманий заступник голови Меджлісу пояснив, чому в окупантів Криму почалася істерія

 

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якого днями в Криму взяли на підписку про невиїзд, вважає, що у російських спецслужб напередодні 18 травня – роковин депортації кримських татар – почалася істерія. Про це він сказав в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода“.

“Напередодні 18 травня – Дня депортації – відбувається чергова істерія, щоб кримських татар тримати в страху і в заціпенінні”, – сказав він.

“12 травня мені принесли повістку, запросили на бесіду до ФСБ. У документі нічого не говориться про звинувачення, але в розмові зі слідчим з’ясувалося, що йдеться про один-єдиний сюжет кримськотатарською телевізійному каналу АТР (ефір від 19 березня), де нібито публічно я закликав до якихось дій, що загрожують територіальній цілісності Росії”, – розповів Умеров.

“Я міг говорити про повернення Криму до складу України, міг говорити, що ми не визнаємо юрисдикції Росії в Криму, але у мене в лексиконі немає слів і закликів про насильство”, – заявив заступник голови Меджлісу.

Ільмі Умеров розповів, що за результатами обшуків у нього вдома нічого незаконного не знайшли.
“Думаю, це була формальність, необхідна для того, щоб запустити кримінальну справу”, – сказав він.

Також Умеров заявив, що всі звинувачення про причетність Меджлісу до терористичних організацій “Сірі вовки” і “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі” безпідставні й надумані.

“Вони (силовики РФ) для себе вигадують якусь брехню, самі в неї вірять і починають старанно з цим боротися. Так сталося з “Хізб ут-Тахрір”, так сталося з Меджлісом кримськотатарського народу. Вони визнали їх екстремістськими організаціями і тепер дуже активно борються.
Меджліс існує вже понад 25 років. Поки була юрисдикція України, в Криму не спостерігалося жодного теракту. Нікому в голову не приходило визнати Меджліс екстремістською організацією”, – сказав Умеров.

Як відомо, 26 квітня окупаційний “верховний суд Криму” заборонив діяльність Меджлісу. Після цього почастішали масові затримання й арешти кримських татар.

Читайте також:
Чубаров: окупанти ув’язнили вже 18 кримських татар, і це не кінець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна