Новації Нацполіції: електронна база обліку затриманих і управління з прав людини

 

В Україні впроваджується електронна база обліку затриманих. Ця система дасть змогу  уникнути  порушень прав людей, яких доставляють у відділи поліції та поміщають в ізолятори тимчасового тримання (ІТТ). Про це заявила голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе сьогодні, 16 травня, під час презентації в Києві проекту реформування системи ІТТ й системи контролю нагляду за правами затриманих.

У презентації також взяли участь міністр юстиції Павло Петренко, заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв, керівник проекту ЄС та Ради Європи з питань європейських стандартів у галузі прав людини Вікторія Гальперіна, повідомила прес-служба НПУ.

За словами Хатії Деканоїдзе, вперше в історії правоохоронних органів в центральному апараті Національної поліції створено Управління захисту прав людини, до підпорядкування якого увійшли ІТТ.

Пані Деканоїдзе зазначила, що впровадження електронної бази обліку всіх затриманих, які знаходяться в ІТТ, – важливий крок. Адже не буде журналів, інформацію в яких досить легко виправити.
Крім того, кожен, хто займається наглядом за дотриманням прав людини, матиме змогу не лише бачити всю інформацію про затриману особу, а й контролювати дотримання її прав.

Управління із захисту прав людини тісно співпрацюватиме з Міністерством юстиції України, зазначили в НПУ.

“У Національній поліції було проведено конкурс (для відбору до управління з прав людини), участь в якому зголосилося взяти 260 осіб. З їх числа обрали  найкращих. Відтак на сьогодні в нас сформована група в кількості 28 чоловік, які пройшли  всі відповідні до закону процедури відбору”, – повідомив заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв.

За його словами, сформована робоча група, яка протягом п’яти тижнів проводитиме тренінги з майбутніми працівниками.
Основні напрямки, за якими будуть проводиться навчання: основи поліцейської  діяльності, застосування поліційних заходів, права людини, порядок роботи із скаргами громадян.
Крім того, учасники програми прослухають курс щодо толерантності, неприпустимості дискримінації, а також кваліфікації правопорушень, захисту персональних даних.

Читайте також:
Аваков всупереч закону усунув Деканоїдзе від реального керування Нацполіцією, – адвокат

Із Нацполіції витиснули грузина, який боровся з “перевертнями в погонах”

Аваков звільнив скандального Ківу з Нацполіції… і перевів в МВС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна