Гройсман хоче держчиновникам зарплату як у Європі і має домовленості з донорами

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступає за оплату праці держслужбовців на рівні кількох тисяч євро і планує залучати для цього “комбіноване” фінансування – з державного бюджету України та донорського фонду закордонної допомоги.
Про це, як стало відомо Новинарні, новий глава уряду сказав в інтерв’ю “Українській правді”.

“Є попередня домовленість із нашими міжнародними партнерами про те, що ми зможемо створити прозорий фонд, з якого будемо доплачувати держслужбовцям. Тому що в бюджету не дуже-то великі можливості”, – повідомив Володимир Гройсман.

На зауваження, що заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків уже кілька років не може реалізувати проект міжнародної донорської допомоги, бо іноземці не проявляють до цього інтересу, а в Україні не можуть визначитись, чиновникам якого рівня слід доплачувати, Гройсман відповів: “Механізм ще потрібно розробити”.

Прем’єр-міністр “поки не розуміє”, яке співвідношення в доплатах матиме донорська допомога й додаткові кошти держбюджету. “Але це буде жест доброї волі з боку наших міжнародних партнерів для того, щоб збільшити якість управління [в Україні]”, – зазначив очільник уряду.

За його словами, систему нарахування заробітної плати для держчиновників частково може змінити закон про державну службу, який набув чинності 1 травня.

Згідно із цим законом, загальний розмір премій держслужбовця за рік не може становити більше 30% фонду його посадового окладу. Надбавка за вислугу років на держслужбі встановлюється на рівні 3% посадового окладу за кожен календарний рік стажу держслужби, але не більше 50%.

“Моя філософія така: ми повинні мати професійну армію чиновників, але вона має бути оптимальною – менше, але краще… По суті, чиновники повинні створювати умови, щоб країна ставала багатшою. Виходячи з цього, їм потрібно платити. Якщо ти їм не заплатиш, то кожен матиме якесь своє діло”, – сказав Володимир Гройсман.

“Я не скажу, що висока зарплата це єдина мотивація. Але оклад повинен бути нормальним, таким, який дозволить людині нормально жити”, – додав він.

Говорячи про бажаний розмір “нормального” окладу, Гросман сказав: “Я можу назвати будь-яку цифру, але ви подивіться на європейські країни. І ви побачите, що там щомісячна зарплата високопоставленого чиновника становить 3 тисячі євро, десь 5 тисяч євро. Депутат Європарламенту взагалі отримує 9 тисяч євро”.

При цьому очільник Кабміну висловився проти практики тіньових доплат держчиновникам, які офіційно отримують низькі зарплати.

“Це неприпустимо, тому що це продовжує руйнувати державу”, – сказав Гройсман.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що зарплата прем’єр-міністра Арсенія Яценюка за січень склала 25 715 гривень, за лютий – 26 130 гривень.
При цьому Олена Трегуб, директор Департаменту міжнародних програм в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, скаржилася на січневу зарплату в розмірі лише 3937 грн. 70 коп.

У лютому НАБУ порушило справу за фактом виплати “зарплат у конвертах” чиновникам Мінінфраструктури.

Читайте також:
Середня зарплата в Україні зросла до 5 230 гривень

В Одесі державна установа спокушає борців із корупцією посадою із зарплатнею $50

Крадуть лише 2% чиновників, – міністр інфраструктури

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна