Чемпіонат жебраків закінчено. Пояснення для “чайників”, що зараз коїться з футбольною першістю України

Після заключного матчу ЧУ-2015/16 проти "Динамо" (поразка 1:4) гравці харківського "Металіста" сфотографувалися з фанатським банером, що закликає зберегти клуб від банкрутства і зникнення

Після заключного матчу ЧУ-2015/16 проти “Динамо” (поразка 1:4) гравці харківського “Металіста” сфотографувалися з фанатським банером, що закликає зберегти клуб від банкрутства і зникнення

Сьогодні ввечері, 15 травня, закінчився 25-й чемпіонат України з футболу серед команд прем’єр-ліги.

У матчах заключного, 26-го, туру зафіксовано такі результати:
“Говерла” Ужгород – “Волинь” Луцьк – 1:4
“Сталь” Дніпродзержинськ – “Чорноморець” Одеса – 0:1
“Металіст” Харків – “Динамо” Київ – 1:4
“Металург” Запоріжжя – “Карпати” Львів -:+
“Дніпро” Дніпропетровськ – “Олімпік” Донецьк – 1:1
“Шахтар” Донецьк – “Зоря” Луганськ – 2:3
“Ворскла” Полтава – “Олександрія” – 0:1

Підсумкова турнірна таблиця:
чемпіонат України з футболу УПЛ турнірна таблиця 2015-2016
Із ФК “Волинь” через заборгованість знято 18 очок, з ФК “Говерла” – 9 очок.

Матч у Полтаві був особливим для албанського захисника “Ворскли” Арменда Даллку, який провів за “зелено-білих” 11 сезонів поспіль без замін (336 матчів в основі) і тепер попрощався з клубом та українським чемпіонатом.
32-річний уродженець Косова оголосив про завершення клубної кар’єри.

Ще одним героєм 26-го туру став півзахисник “Зорі” Андрій Тотовицький, який належить “Шахтарю” і виступає за луганчан на правах оренди. Але саме він забив у ворота “гірників” три м’ячі, принісши “Зорі” перемогу (щоправда, донеччани грали напіврезервним складом).

Ці ж команди, що представляють окуповані Донецьк і Луганськ, уже за тиждень, 21 травня, зустрінуться у Львові в фінальному матчі Кубка України.

Можливо, цей матч стане останнім у “Шахтарі” для 70-річного тренера Мірчі Луческу. Румунський фахівець працює з “гірниками” з 2004 року, привів команду до Кубка УЄФА і восьми чемпіонських титулів. Його контракт із клубом Ріната Ахметова закінчується, і в разі неподовження угоди Містера люб’язно запрошують турецькі “Галатасарай” і “Фенербахче”.

Динамо чемпіонЧемпіонське звання 2015/16 завчасно здобуло київське “Динамо”. Це “золото” стало 15-м в Україні для столичного клубу.
Динамівці в наступному сезоні стартують у Лізі чемпіонів одразу з групового турніру.

Другий представник України в Лізі чемпіонів – “Шахтар” – пробиватиметься в основний турнір через кваліфікацію.
У поточному сезоні, варто нагадати, донеччани дійшли аж до півфіналу Ліги Європи.

У наступній Лізі Європи Україну представлять “Зоря”, “Ворскла” й “Олександрія”.

Дніпропетровський “Дніпро” олігарха Коломойського, який здобув бронзові медалі, позбавлений права виступати в єврокубках через борги.

Якраз хронічні борги та інші фінансові проблеми більшості команд на тлі загальної економічної й воєнно-політичної кризи кризи стали ознакою прем’єр-ліги 2015/16.
Донецький “Металург” через банкрутство був виключений зі змагань після 18-го туру. В усіх матчах, починаючи з 17-го туру, команді зараховані технічні поразки −:+.

Українську першість залишила велика кількість легіонерів, відомих іноземних виконавців, натомість місце в основі багатьох середняків та аутсайдерів отримали футболісти юнацького рівня.
Відповідно, до смішного (на тлі попередніх років) скоротився рівень зарплат у багатьох командах УПЛ. У деяких клубах нижньої частини таблиці гравці основи отримують від 20 тис. грн. на місяць. І добре, коли платять, бо, наприклад, футболісти “Говерли” – клубу Шуфрича-молодшого – скаржаться на річні борги із зарплати.

У такій ситуації багато клубів воліли урізати зарплатну відомість зокрема шляхом мирових угод і розриву контрактів з іноземними футболістами, які, на відміну від українських, прагнуть вибивати заборговані власниками ФК кошти через арбітражні суди.
Саме за невиконання судових рішень були позбавлені великої кількості турнірних очок “Волинь” і “Говерла”.

За визнанням не лише вболівальників, а й уповноважених осіб ФФУ, деякі матчі мають ознаки “договірних” – гравці клубів-жебраків не проти підзаробити на тоталізаторі. Однак факти нечесної гри не доводяться, хоча відповідні норми для боротьби з футбольною корупцією затверджені на рівні Верховної Ради.

На довоєнному рівні фінансування фактично залишилося тільки “Динамо”. У київському клубі мають можливість виплачувати зароблене, в тому числі іноземцям, за укладеними раніше контрактами за поточним курсом НБУ – 25 грн/$.

“Динамо” перебуває в порівняно вигідніших умовах, ніж “Шахтар”, який позбавлений домашньої арени. При цьому президент донецького ФК Рінат Ахметов постійно мешкає в Британії.
Натомість у киян вдалий клубний менеджмент доповнюється сприятливою “прокиївською” атмосферою в оновлених керівних органах Федерації футболу і Прем’єр-ліги.

Крім “Динамо”, “європейські” обсяги фінансування збереглися також у “Шахтарі”.

Алекс Тейшейра

Алекс Тейшейра

Кращим бомбардиром чемпіонату з 22 голами став бразилець із “Шахтаря” Алекс Тейшейра.

Він грав в Україні тільки до зимової перерви (22 матчі), після чого був проданий у китайський ФК “Цзянсу Сунін” за 50 мільйонів євро.
Цей найдорожчий в історії трансфер футболіста з чемпіонату України за кордон.

У березні рекорд за кількістю матчів у чемпіонаті України встановив воротар “Динамо” Олександр Шовковський – 413+. Водночас тренер киян Сергій Ребров оголосив, що 41-річний голкіпер залишиться в команді і на наступний сезон.

Ще за кілька тижнів до завершення чемпіонату стало відомо, що цей турнір буде останнім на професійному рівні для луцького ФК “Волинь” – команди, яку також відносять до “пулу Коломойського”. Волиняни не стали навіть подавати документи на атестацію для участі в наступному чемпіонаті УПЛ.

Крім “Волині”, наразі не пройшли атестацію “Металіст” младоолігарха-втікача Курченка і “Говерла”. Майбутнє цих клубів – також у тумані.

Рятівником напівзнищеного “Металіста” міг би виступити колишній власник клубу Олександр Ярославський. Він свого часу вивів ФКМХ на топ-рівень, після чого соратники Януковича спонукали до продажу “Металу” Сергієві Курченку. Однак Ярославський чекає повного банкрутства клубу, щоб отримати “Металіст” безплатно.

Запорізький “Металург”, “Волинь”, імовірно, “Металіст” і “Говерла” – ці самобутні клуби продовжують переліг назв, що в останні три сезони зникають не лише з прем’єр-ліги, а й узагалі з футбольної карти України.
Нагадаємо, перед цим з огляду на фінансові й політичні обставини припинили існування ФК “Металург” (Донецьк), “Севастополь”, “Таврія” (Сімферополь), “Арсенал” (Київ), “Кривбас” (Кривий Ріг).

Аби вивести з піке “Дніпро”, де також накопичились значні зобов’язання перед футболістами, Ігор Коломойський пропонує видати заборгованість по зарплаті єдиним платежем, якщо гравці погодяться на списання 50% боргів.
За даними газети “Сегодня”, в наступному сезоні річний бюджет дніпрян уріжуть орієнтовно до $10-12 млн., а зарплата одного футболіста не буде перевищувати $20 тис. на місяць – це в п’ять разів менше, ніж провідні виконавці заробляють зараз.
На ці умови вочевидь пристануть не всі футболісти дніпропетровського клубу.

Загальний висновок із чемпіонату, що завершився, такий: український футбол болісно переходить на схему існування “за статками” і вчиться якщо не більше заробляти, то принаймні якнайменше витрачати.
Часи, коли безпідставно роздувалися “мильні бульки” ФК, підкріплені лише амбіціями їх власників-олігархів, закінчилися в 2014 році. “Здування” багатьох клубів без об’єктивної фінансової бази призвело до падіння рівня української футбольної першості.
ЧУ випав із переліку міцних європейських чемпіонатів, до якого він входив завдяки великим грошовим вливанням.

Якщо в чемпіонаті УПЛ 2015/16 брали участь 14 клубів, то для наступний турнір, 2016/17, Федерацією футболу передбачено регламент лише під 12 команд у два коли з наступною стадією плей-оф.

Із першої ліги в прем’єр-лігу потрапить переможець нижчого дивізіону – це кіровоградська “Зірка”. 
Якщо зі змагань вибудуть і “Металіст”, і “Говерла”, в класі підвищиться ще один представник першої ліги (зараз там на другому місці йде київська “Оболонь-Бровар”).

Варто зазначити, що через окупацію ОРДЛО донецькі “Шахтар” і “Олімпік” та луганська “Зоря” проводили умовно “домашні” матчів у Львові, Києві, Запоріжжі, Одесі тощо.
У регламенті на наступний сезон знято обмеження на кількість “домашніх” арен, які можуть використовувати клуби з окупованих територій.

Після фіналу національного Кубка найкращі футболісти України зберуться в таборі збірної, щоб пройти останній етап підготовки до Євро-2016, яке пройде у Франції з 10 червня до 10 липня.

Під загрозою неучастю в чемпіонаті Європи – провідні гравці “Дніпра” Роман Зозуля та Руслан Ротань, які вчинили фізичну розправу над арбітром після програного “Зорі” півфіналу Кубка України.

Читайте також:
Чому спалахнула бійка на матчі “Шахтар” – “Динамо”. ВІДЕО

Президент “Динамо” хоче якнайшвидше грати на “Донбас-арені”

Стало відоме місто базування збірної України на Євро-2016. ВІДЕО

Збірник, який “зрадив” Україну з “Кубанню”, повернувся в “Шахтар”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна