“Привіт Єлисаветграду”. Порошенко в Биківні закликав завершити декомунізацію і не повертатися до імперських найменувань

 

Сьогодні, в третю неділю травня, Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій.

На церемонії вшанування жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику “Биківнянські могили” президент Петро Порошенко наголосив, що нині влада робить все можливе для убезпечення українців від негативних явищ тоталітарного режиму та повторення трагедій.

“Гібридна війна завжди починається з ідеологічного наступу. Грубій військовій силі зазвичай передує так звана soft power (м’яка сила). Перш ніж цілити в тіла, вбивають душу. Маємо завершити декомунізацію, бо це є питанням української національної безпеки. Рівно як і нашої відповідальності за майбутнє, і морального обов’язку перед мільйонами і мільйонами українців, винищених більшовизмом”, – зазначив Порошенко у виступі в Биківні.

Президент нагадав, що під час останніх виборів комуністична партія не пройшла до Верховної Ради, вже перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів, в обласних центрах було змінено назви понад тисячі вулиць, демонтовано більше тисячі “ідолів Леніна та інших радянських діячів”.

“Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати громада має вирішити сама, бо це є її майбутнє. Єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоби карту України знову заплямували новоросійськими топонімами”, – підкреслив глава держави.

Варто зазначити, що голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у себе в “Фейсбуці” процитував цю заяву президента, адресувавши її “любителям Єлисаветграда” (тим мешканцям Кіровограда, які наполягають на перейменуванні їхнього міста в рамках декомунізації в Єлисаветград, тоді як в УІНП виступає проти назви на честь російської імператриці).

Президент наголосив, що тут, у Биківні, не єдине, але найбільше поховання закатованих жертв сталінського режиму на території України. Точна кількість загиблих досі не встановлена. Український інститут національної пам’яті називає цифри від 15 до понад 100 тисяч осіб. У Биківні “енкаведисти” розстріляли також тисячі польських офіцерів, що є ще одним свідченням союзних відносин Гітлера та Сталіна на початку Другої світової війни.

“У кожній області і, – напевне, в кожному районі, – українська земля покоїть прах невинних жертв і береже страшну правду та намагається залікувати пекучий біль свого народу”, – передає слова Петра Порошенка прес-служба президента.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв комуністичних репресій.

Читайте також:
Голова УІНП пояснив, чому декомунізація Криму відбудеться лише після деокупації

В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна