Людина проти попсової ляльки. “Євробачення-2016” увійде в історію завдяки пісні Джамали

 

Віталій Портников
журналіст

(RL)

Сьогодні Джамала співатиме на «Євробаченні».

У мене ніколи не було особливих ілюзій щодо цього фестивалю, традиційно одноманітного, лакованого і  блискучого до втрати зору. Звичайно, і на такому фестивалі можуть з’явитися дійсно талановиті люди. АВВА, Селін Діон, Офра Хаза, Руслана – ось тільки перші імена, які приходять на пам’ять. І все ж – яке значення має перемога на фестивалі, на якому голосування цікавить глядачів більше, ніж самі пісні? І на якому голоси за дружні країни і зрозумілі пісні запрограмовані – щоб там не робили представники сусідів.

І все ж, коли ми направили на «Євробачення» Джамалу, ми зробили величезну послугу цьому шоу. Тому що головним на фестивалі цього року буде пам’ять і скорбота народу, позбавленого батьківщини і здатного повернути собі батьківщину. Сьогодні на «Євробачення» прийде Крим. І це буде не путінський, «сакральний» вигаданий Крим окупантів і колоністів, а живий, справжній Крим. А на «Євробаченні» так мало живого.

Читайте також:
Від України на “Євробачення-2016” поїде кримська татарка Джамала

Питання не в тому, переможе Джамала на конкурсі чи ні – а в тому, що жива вода завжди прекрасніша за мертву. І в казках, і на шоу.

Так, можливо, цього не зрозуміють всі в  Європі. Напевно не зрозуміють у Росії. Сусіди якось посилали на фестиваль «Бурановских бабушек» із Удмуртії. Яскраво довели цим, що для них народи Росії – це сільський фольклор. Вони і українців хотіли перетворити на «Бурановских бабушек». І кримських татар. Але не вийшло!

Читайте також:
Букмекери погіршили шанси Джамали на виграш “Євробачення”

Я не стану писати, що сьогодні лялька з російської попси буде конкурувати із живою людиною. Це не так. Є Джамала – і є «Євробачення». Це різні цивілізаційні виміри. Це різні планети, які несподівано зустрілися в одному космосі завдяки голосам українців.

Голос Джамали, її пісня, її нагадування про те, що в світі є біль, батьківщина, відчай трагедії і краса справжньої перемоги є важливішою за сам фестиваль. Але «Євробачення» 2016 року увійде в історію саме завдяки пісні «1944».

Читайте також:
Джамала вийшла у фінал “Євробачення”

Як повідомляла Новинарня, Джамала виконує пісню про трагедію кримськотатарського народу під назвою “1944″, яку написала спеціально для “Євробачення”.

“Це знакова для мене композиція. На написання пісні мене надихнула розповідь прабабусі про трагедію, яка сталася з нашою сім’єю та кримськотатарським народом у 1944-му. Прадідусь був на фронті, тому не міг захистити її та дітей. Усіх завантажили в товарні вагони і, як худобу, кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто не витримував у цих нелюдських умовах і помирав від голоду та спраги, просто викидали дорогою з поїзда. Моя прабабця також втратила там одну зі своїх дочок”, – розповідала Джамала, наголосивши, що для неї “дуже важливо, аби про цю історію дізналося якомога більше людей і в нашій країні, й за її межами”.

Виступ Джамали у півфіналі “Євробачення-2016”:

Окрім України, у фінал за результатами другого півфіналу вийшли Латвія, Грузія, Болгарія, Австралія, Сербія, Польща, Ізраїль, Литва та Бельгія.
За результатами першого півфіналу, що відбувся 10 травня, у фінал конкурсу потрапили учасники з Угорщини, Хорватії, Нідерландів, Вірменії, Росії, Чехії, Кіпру, Австрії, Азербайджану та Мальти.
Крім того, у фіналі виступлять Франц зі Швеції – як учасник від країни, що приймає “Євробачення”, та співаки з Франції, Іспанії, Великої Британії, Німеччини й Італії.

Фінал “Євробачення” – увечері 14 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна