Закон для Луценка-прокурора прийняли голосами “Опоблоку”, “Відродження” й “Волі народу”

 

Верховна Рада сьогодні, 12 травня, ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України (№4645).
За це рішення – одразу “за основу і в цілому” – проголосували 258 народних депутатів із 372, зареєстрованих у сесійній залі.

Результати голосування по фракціях: БПП – “за” 130 (із 144), “Народний фронт” – “за 76 (із 81), “Опозиційний блок” – “за” 3 (із 44; “за голосували Папієв, Нечаєв, Дмитро Колєсніков), позафракційні – “за” 14 (із 41), “Самопоміч” – за 0 (із 26), “Відродження” – “за” 20 (із 23), Радикальна партія Ляшка – “за” 1 (із 21), “Воля народу” – за 14 (із 19), “Батьківщина” – за 0 (із 19).
Фактично, ключовими для результативного голосування стали 37 голосів олігархічних фракцій – “Відродження”, “Волі народу” та “Опоблок”.

Ухваленими змінами в законі “Про прокуратуру” встановлюється, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який, серед іншого, має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.
Раніше у відповідній статті йшлося про те, що ця особа повинна мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Відповідно, цей закон дозволить очолити ГПУ голові фракції Блоку Порошенка Юрієві Луценку, якого висунули на посаду президент та його фракції.

Голосування за закон відбувалося на тлі протестів фракцій Радикальної партії Ляшка, депутати якої блокували трибуну, а також ВО “Батьківщина” і “Самопоміч”.

Позафракційний Віктор Чумак у виступі з трибуни підкреслив, що проект 4645, внесений до ВР учора, за суттю повторює проект 4469, який не набрав більшості голосів Ради 10 травня, а розгляд таких законопроектів на одній сесії суперечить регламенту ВР.

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко та Олена Сотник із “Самопомочі” наголосили на тому, що новий голова ВР Андрій Парубій продовжив практику порушень регламенту його попередника.

Депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко в кулуарах заявив, що коаліції не існує, а важливі рішення приймаються за участю колишніх “регіоналів”.

Депутат від БПП Мустафа Найєм у коментарях журналістам висловив переконання, що депутатські групи “Відродження” і “Воля народу” та їхні представники Віталій Хомутинник і Олесь Довгий, які два тижні тому не підтримували цей проект, а тепер проголосували за нього, “отримали конкретні преференції чи в бізнесі, чи на майбутніх виборах”.

Найєм згадав обшуки в “Укргазвидобуванні”, які зачіпають інтереси групи “Воля народу”.
Варто нагадати, що депутатка від “Самопомочі” Вікторія Войціцька вчора заявляла про змову з олігархом Ігорем Коломойським на користь його інтересів в “Укрнафті” за умови підтримки групою “Відродження” “прокурорських” законопроектів.

У фракції Блок Порошенка вказують на те, що законопроект 4645 дозволяє реформувати прокуратуру через залучення до її керівництва людей з-за меж прокурорської системи, крім того, він містить інші новації.

Прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган поширила в соцмережах таку інфографіку щодо нового закону:

13139341_1058169507589906_3320726098800920750_n

Новим законом встановлюється, що у структурі ГПУ утворюються департаменти, управління та відділи, а також Генеральна інспекція.

До повноважень генпрокурора додається пункт, згідно з яким він за поданням Генеральної інспекції направляє матеріали до Державного бюро розслідувань.

У прикінцевих положеннях Закону “Про прокуратуру” також до 15 квітня 2017 року (замість 15 квітня 2016 року) відтерміновується набрання чинності статтями 21, 28-38, 42, 44-50, 62-63, 65-79. Зокрема це стосується посвідчення прокурора; добору кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури; подання кандидатом на посаду прокурора документів до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів; кваліфікаційного іспиту; спеціальної перевірки кандидата на посаду прокурора та його спецпідготовки; органу, що здійснює дисциплінарне провадження і дисциплінарного провадження щодо прокурора; подання про звільнення прокурора з посади; порядку звільнення з посади генпрокурора. Крім того, це статті щодо загальних засад прокурорського самоврядування, органів прокурорського самоврядування та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Зокрема це стосується Всеукраїнської конференції працівників прокуратури та Ради прокурорів України.

Також у перехідних положеннях Закону “Про прокуратуру” визначено, що тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора, заступника генпрокурора, керівника підрозділу ГПУ, його заступника, керівника регіональної прокуратури, його першого заступника та заступника, керівника місцевої прокуратури здійснюється генеральним прокурором. При цьому призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора здійснюється на строк повноважень генпрокурора.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Раніше повідомлялося про торги фракції “Народний фронт”, яка пропонує на посаду заступника генпрокурора свого депутата Дмитра Сторожука.

Нагадаємо, в Україні посада генпрокурора залишається вакантною після звільнення Верховною Радою Віктора Шокіна 29 березня. Президент Порошенко підписав указ про відставку Шокіна 3 квітня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.