Європарламент ухвалив профінансувати Меджліс та поширити санкції проти його гнобителів

 

Європейський парламент схвалив резолюцію, яка закликає Євросоюз поширити санкції на осіб, причетних до заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Також ЄП закликав ЄС надати фінансову підтримку Меджлісу, поки той перебуває у вигнанні.

У тексті резолюції, схваленій сьогодні, 12 травня, зазначається, що Європарламент “висловлює свою тверду прихильність політиці невизнання незаконної анексії Криму і санкцій, введених після неї, та закликає розглянути питання розширення списку людей, щодо яких будуть введені санкції ЄС в контексті заборони Меджлісу”.

Резолюція “рішуче засуджує рішення так званого “Верховного суду Криму” про заборону Меджлісу кримськотатарського народу і вимагає його негайного скасування, а також вважає дане рішення системним та цілеспрямованим цькуванням кримських татар і політично вмотивованою дією, спрямованою на подальше залякування законних представників татарської громади”.

Як наголошується в документі, заборона Меджлісу є спробою “вигнати їх (кримських татар) з Криму, який є їх історичною батьківщиною”.

Європарламентарії також засудили обмеження свободи слова в Криму, зокрема, відкликання ліцензії найбільшого кримськотатарського телеканалу ATR.

“Європарламент нагадує, що заборона Меджлісу означає, що йому буде заборонено скликати зібрання, публікувати свої погляди в засобах масової інформації, проводити публічні заходи або використовувати банківські рахунки”, – сказано в резолюції.

“Європарламент закликає ЄС надати фінансову підтримку діяльності Меджлісу, поки він перебуває у вигнанні; закликає збільшити фінансування правозахисних організацій, що діють від імені Криму”, – наголошується в документі.

Євродепутати також закликали Росію, яка, згідно з міжнародним гуманітарним правом, несе відповідальність як держава-окупант в Криму, підтримувати правопорядок на півострові і захистити громадян від свавілля судових та адміністративних заходів і рішень, таким чином виконавши свої зобов’язання члена Ради Європи.

Читайте також:
Рада закликала міжнародну спільноту засудити РФ за етноцид кримських татар

Чубаров розповів, як працюватиме Меджліс після заборони окупантами

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна