У “діамантового” прокурора Корнійця знайшли дві незадекларовані квартири й землю

 

Один із так званих “діамантових прокурорів” – екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць – з 2007 року отримав як мінімум дві службові квартири, а також земельну ділянку біля аеропорту “Жуляни”, на якій він зводить будівлю вартістю понад $400 тис.
Про це повідомляє “Новое время” з посиланням на одержані документи.

“Судячи з паперів, житло було отримано за стандартною схемою, в якій мало місце прописування великої сім’ї з шести людей в крихітній квартирі рідні і переписування квартир на дітей. Цікаво, що останню операцію з нерухомістю сім’я Корнійця провела вже після того, як його майно було заарештоване в рамках справи про діаманти і гроші, знайдені в його робочому кабінеті, а сам він в період оформлення перебував у слідчому ізоляторі”, – повідомило видання.

Згідно з документами, першу квартиру площею 70 кв. м Корнієць отримав в 2007 році після клопотання прокуратури Києва до профільного управління КМДА. На той момент у Корнійця вже була одна двокімнатна квартира, яку йому виділили раніше, але сім’я з трьома дітьми в ній поміщалася погано.

 

Всі фото: Новое время 

Однак через п’ять років виявилося, що прокурор, його дружина і четверо дітей прописані в крихітній однокімнатній квартирі житловою площею 12 кв. м на проспекті Науки. З 2012 року він стояв на пільговій прокурорської черзі на житло і в 2013 році отримав трикімнатну квартиру жилою площею 70 квадратів в самому центрі Києва, недалеко від цирку по вулиці Тургенєвська, 46/11. За оцінкою ріелторів така квартира коштує близько п’яти мільйонів гривень.

 

Після свого арешту в початку липня 2015 року Корнієць переоформив цю квартиру на 5-річну доньку, перебуваючи при цьому в СІЗО. Таким чином йому вдалося уникнути арешту квартири, у той час як інше його майно було заарештоване.

 

Видання зазначає, що обидві ці квартири не зазначені у декларації Корнійця.

Крім квартир, Корнієць у 2008 році отримав від київської влади земельну ділянку біля аеропорту “Жуляни”, на якому зараз будується великий будинок, хоча сама ділянка заарештована.

 
Будинок, який будує Корнієць. Фото:

Будинок, який будує Корнієць

В цілому, згідно з останньою декларацією, сім’ї екс-заступника обласного прокурора, яка живе на зарплату (260 тис. грн на рік сукупного доходу, тобто близько 20 тис. грн на місяць), офіційно належить чимало об’єктів нерухомості, шість земельних ділянок, дві квартири, житловий будинок площею 272,9 кв. м та садовий будинок.

Як відомо, отримання службових квартир стало причиною кримінального переслідування екс-заступника генпрокурора Віталія Каська.

Також в. о. генпрокурора Юрій Севрук стверджував, що відомство проведе розслідування і щодо інших незаконних отримання квартир співробітниками, але заявляв, що частина відповідних документів втрачена.

Читайте також:
Суд над “діамантовими” прокурорами відклали на два тижні. Прокурори дали 23 томи доказів

Як відомо, 21 березня 2016 року почався судовий розгляд по суті справи “діамантових” прокурорів по суті.
Заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст 368 (пособництво в отриманні службовою особою неправомірної вигоди в особливо великих розмірах). Водночас заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, окрім тієї ж ч. 4 ст. 368 (хабарництво), обвинувачують також за ч. 1 ст. 263 – зберігання вогнепальної зброї без необхідного дозволу, а також за ч. 1 ст. 359 – придбання та зберігання засобів для негласного отримання інформації.

Корнійця й Шапакіна затримали в ході спецоперації СБУ та ГПУ 5 липня 2015 року. Під час обшуків у них виявлено понад 500 тисяч доларів готівкою, коштовності, цінні папери і незареєстровану вогнепальну зброю. У помешканні Корнійця, серед іншого, знайшли 65 діамантів.
16 липня генпрокурор звільнив з органів прокуратури підозрюваних у хабарництві Корнійця і Шапакіна із позбавленням класних чинів.

Читайте також:
Із ГПУ звільняють слідчих у справі “діамантових” прокурорів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна