Україна – на четвертому місці у світі за кількістю внутрішніх переселенців

 

Майже 41 мільйон осіб у світі є внутрішніми переселенцями у своїх країнах. Лідери в цьому сумному списку – Ємен, Сирія, Ірак та Україна.

Протягом 2015 року у Ємені, Сирії та Іраку зареєстровано понад 4,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Загалом же в усьому світі внутрішніх біженців минулого року побільшало на 8,6 мільйона, йдеться в опублікованому сьогодні, 11 травня, звіті Норвезької ради з питань біженців (NRC) та Моніторингового центру щодо внутрішньо переміщених осіб (IDMC). Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на dpa.

Таким чином, на даний момент в світі нараховується 40,8 мільйона осіб, які залишили свої домівки через конфлікти у пошуках безпечного місця для життя, і ці цифри не враховують осіб, які у пошуках кращої долі виїхали за межі своїх країн.

“Це найвищі показники, які коли-небудь були зафіксовані”, – підбив невтішний підсумок голова Норвезької ради з питань біженців Ян Егеланд.

Найбільше внутрішніх переселенців торік додалось у Ємені, де коаліція на чолі з Саудівською Аравією проводить військову кампанію проти шиїтських повстанців. Тут у 2015 році було зареєстровано 2,2 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

В охопленій громадянською війною Сирії зафіксовано 1,3 мільйона біженців, а в Іраку, де триває кампанія проти “Ісламської держави”, – 1,1 мільйона.

За межами Близького Сходу до списку країн з найбільшою кількістю внутрішніх переселенців потрапила Україна. Ця країна посіла четверте місце у загальному списку.

За даними NRC та IDMC, протягом 2015 року через конфлікт на Сході України статус внутрішньо переміщених осіб отримали 942 тисячі осіб.

Загалом, за даними Мінсоцполітики, в Україні зафіксовано 1,7 мільйона осіб внутрішніх переселенців.

“У той час, коли багаті країни усіляко намагаються захистити свої кордони від шукачів притулку, мільйони людей залишаються у пастці в своїх власних країнах, де смерть чигає на них просто за рогом”, – сказав Карстен Хансен, директор програми Близького Сходу Моніторингового центру щодо внутрішньо переміщених осіб.

За даними організацій, п’ять країн – Колумбія, Демократична Республіка Конго, Ірак, Південний Судан і Судан – з 2003 року незмінно перебувають у списку десяти країн з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб.

Торік у світі нараховувалось 38 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також:
Німеччина дасть ще 2 млн. євро для переселенців з Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна