“Реальний удар по іміджу України”. Реакція журналістів на публікацію списку акредитованих в “ДНР”

Низка журналістів і представників українських та міжнародних медіа-організацій виступили із заявою, в якій різко засудили оприлюднення на сайті “Миротворець” особистих даних представників мас-медіа, що отримували “акредитацію” у так званих ДНР та ЛНР.

Зокрема, підписанти заяви зазначають, що після звинувачень у “роботі на терористів” та оприлюднення персональних і контактних даних журналістів “їм почали телефонувати та писати з погрозами, а від деяких українських політиків уже пролунали заклики вважати цих журналістів “ворогами України” і взагалі закрити їм можливість працювати”.

“Ми глибоко шоковані діями українських політиків та співробітників сайту “Миротворець”, які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР, назвавши їх людьми, які “співпрацюють з терористами”.
Під удар потрапили українські та закордонні журналісти, які, ризикуючи життям, об’єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях“, – наголошується в заяві, під якою підписалися, зокрема, Оксана Романюк (“Репортери без кордонів” Україна), Севгіль Мусаєва (“Українська правда”), Андрiй Куликов (Громадське радiо), Катерина Сергацкова (Hromadske.tv), Павло Казарін (Радіо Свобода), Саймон Островський (Vice News), Світлана Крюкова (“Страна.Ua”) та ін.

Підписанти наголошують, що саме матеріали “акредитованих” у самопроголошених “республіках” журналістів надають багато інформації для правоохоронних органів і допомагають привернути увагу міжнародної спільноти до того, що відбувається на окупованих територіях:

“Зокрема, саме завдяки їхній роботи стало відомо, з кого складається батальйон “Восток”, про злочини Мотороли та інших бойовиків, про постачання російської зброї, та багато інших важливих фактів. Саме ці журналісти дали інформацію для проведення якісного розслідування про падіння малазійського “Боїнга” влітку 2014 року, а їхні матеріали про керівних осіб окупованих територій лягли в основу багатьох розслідувань та аналітичних матеріалів”.

“Ми особливо наголошуємо, що акредитація не означає і ніколи не означала співробітництво журналістів з будь-якою стороною конфлікту. Акредитація – це форма захисту і безпеки журналіста”, – сказано в заяві.

Автори заяви також нагадують, що тільки у 2014 році в полоні бойовиків побували майже 80 журналістів.
І вимагають від сайту “Миротворець” негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані представників мас-медіа, а від правоохоронних органів – порушити кримінальне провадження за фактом порушення закону про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

Скандал виник після того, як український ресурс “Миротворець” опублікував список усіх журналістів, які будь-коли проходили акредитацію в так званій ДНР, із зазначенням їхніх контактних даних.

Загалом у цьому реєстрі 4068 прізвищ співробітників мас-медіа з Росії, України, Європи, США, країн Латинської Америки, Азії (зокрема, таких відомих агенцій та ЗМІ, як AFP, Al Jazeera, Reuters, BBC, Reuters, France 24, Sky-news, CNN, Associated Press, The Gardian тощо).

Перед публікацією появу “акредитаційного” списку заанонсував на своїй сторінці у “Фейсбуці” народний депутат Антон Геращенко. Він повідомив, що ці дані отримані в результаті атаки групи українських хакерів на сайти “ДНР” та “ЛНР”.

Читайте також:
Українські хакери зламали сайт “МЗС ДНР”
і встановили, що його адмініструє Москва. ВІДЕО

Багато журналістів, у тому числі й тих, чиїх імен у списку немає, висловили обурення публікацією цього списку. Передусім – персональних даних журналістів, оприлюднення яких є порушенням закону й може загрожувати їхній безпеці.

А народна депутатка від “Блоку Порошенка” Ольга Червакова повідомила, що ситуацію з публікацією списку розгляне на своєму засіданні Комітет Верховної Ради з питань свободи слова, в якому вона обіймає посаду заступника голови.

Водночас у журналістському середовищі є й інша точка зору на проблему. Принаймні щодо звернення по “акредитацію” до бойовиків від українських (не іноземних) журналістів.

“Неможливо навіть уявити собі ситуацію, у якій ізраїльський журналіст акредитується при «міністерстві інформації» адміністрації ХАМАС у секторі Газа. Неможливо навіть уявити собі ситуацію, у якій грузинський журналіст акредитується при владі Абхазії і Південної Осетії. Але право українських ЗМІ акредитуватися при «ДНР» та «ЛНР» чомусь не викликає сумніву у частини моїх колег”, – наголошує відомий журналіст Віталій Портников.

“Так не можна. Не можна акредитуватися в міністерствах колабораціоністів і запевняти, що це для блага читачів. Не можна стверджувати, що якщо іноземцям можна, то вам – і поготів. Ви тут не іноземці, ви тут – громадяни. Вам повинно бути соромно хоч іноді. Хоча б вдома, якщо не в ваших редакціях”, – вважає Портников.

Деякі інші коментарі на тему:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна