Оголошений графік ЄП дозволяє сподіватися на безвізовий режим у липні, – ЗМІ

 

Законодавчу позицію Єврокомісії щодо візової лібералізації з Україною в Європарламенті розглядатиме комітет громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Про це повідомило “Німецькій хвилі” джерело у секретаріаті комітету.

“Саме наш комітет матиме справу з пропозицією щодо введення безвізового режиму з Україною, яку надіслала Єврокомісія, проте хто саме буде доповідачем з цього питання, ще не визначено”, – повідомили DW в секретаріаті, наголосивши, що доповідача буде призначено “найближчими тижнями”.

У секретаріаті комітету відмовились точно назвати дату, коли відбудеться “перша дискусія щодо українського питання”, пояснивши це великою завантаженістю у роботі комітету. Проте наголосили, що за графіком найближчі засідання комітету громадянських свобод мають відбутися 23, 24 та 30 травня.

Наразі можна припустити, що питання візової лібералізації з Україною буде обговорено комітетом ЄП в один із цих днів, оскільки остаточний порядок денний засідань комітету, згідно з регламентом, оприлюднюється за один-два дні до дати засідання, пише “Німецька хвиля”.

Як відомо, після призначення доповідача та комітетських слухань щодо пропозиції Єврокомісії з українського питання відповідна резолюція має бути розглянута та ухвалена Європарламентом. Останню формальну крапку у візовій лібералізації з Україною повинне поставити рішення Ради ЄС на рівні міністрів.

Оскільки Україна виконала всі вимоги ЄС, за Брюсселем лишається тільки формальне рішення щодо безвізового режиму.
“Інтрига полягає в тому, чи встигнуть всі євроінституції пришвидшити і узгодити свою роботу таким чином, щоб безвізовий режим з Україною запрацював вже наприкінці липня”, – пише “Німецька хвиля”.

Відомо, що доповідачем щодо безвізового режиму для України буде представник Європейської народної партії, члени якої неодноразово висловлювалися на підтримку скасування віз для українців.

Як повідомлялося, Єврокомісія 20 квітня оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України.

За даними “Європравди”, візова робоча група Ради ЄС мала розглядати пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим сьогодні, 11 травня.

“Виходячи з цього графіку, рішення набуде чинності лише влітку, орієнтовно – в липні”, – пише “ЄП”.

Читайте також:
Угорщина вимагає безвізовий режим для України “негайно”.
Вишеградська четвірка теж підтримує

Єврокомісія пропонує механізм зупинки безвізового режиму – зокрема й для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна