ОБСЄ чекає пропозицій щодо збройної поліцейської місії на Донбасі

 

ОБСЄ ще не має конкретних пропозицій щодо введення на Донбас озброєної поліцейської місії, але організація відкрита для дискусії з цього приводу.
Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр під час перебування в Києві 9 травня.

“У нас є мандат на місію в Україні. Це мандат неозброєної цивільної місії. Функції місії були розширені, тому що ми контролюємо і сприяємо впровадженню угод, досягнутих у Мінську.
Ми чули заяви про поліцейську місію, але на даний момент немає конкретних пропозицій ОБСЄ з цього питання”, – сказав Заньєр.

“Там є ідеї, зокрема щодо поліцейського контингенту, є пропозиції озброїти моніторингову місію в контактній зоні, тому я дуже відкритий до обговорення”, – додав генсек ОБСЄ.

Він підкреслив, що ОБСЄ має потенційну можливість проведення “більш посилених операцій” (ніж на Донбасі зараз).

“У нас, звичайно, ведеться обговорення. Але ми повинні бачити параметри того, що пропонується. Необхідно мати чітку пропозицію на столі і обговорювати цю пропозицію. І нам необхідно, щоб всі країни-учасниці ОБСЄ дали свою згоду”, – цитує Ламберто Заньєра “Інтерфакс-Україна”.

Читайте також:
Спостерігачі ОБСЄ не бачили сепаратистських парадів, але назвали їх порушенням

Порошенко: Для проведення виборів в ОРДЛО потрібно залучити
збройну поліцейську місію ОБСЄ

У спілкуванні з українськими журналістами Ламберто Заньєр визнав, що ситуація з дотриманням режиму припинення вогню в зоні АТО на сході України після великодніх свят почала погіршуватись.

“Під час великодніх свят ми бачили, що домовленості про припинення вогню в основному дотримувалися. Однак зараз спостерігаємо повернення тенденції попередніх місяців – більшої кількості випадків порушення режиму припинення вогню, і в деяких районах дійсно майже відновлення бойових дій“, – сказав генсек ОБСЄ.

“Очевидно, що ми дуже стурбовані цією тенденцією і шукаємо шляхи повернення деескалації”, – підкреслив Заньєр.

Він зазначив, що незаконні збройні формування ведуть вогонь з важкого озброєння, захованого в житлових районах окупованих територій.

“Те, що ми бачили, особливо в зоні, контрольованій НЗФ, це випадки, коли ведеться вогонь з важкого озброєння, розміщеного в житлових районах. Таким чином, це викликає відповідну збройну реакцію іншого боку, снаряди можуть влучити в такі райони, що призведе до жертв серед цивільного населення”, – застеріг генсек ОБСЄ.

Серед основних проблем, з якими стикаються співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Заньєр назвав перешкоджання пересуванню спостерігачів.

“У деяких випадках, особливо на стороні НЗФ, у нас були епізоди переслідування. В одному випадку патруль був обстріляний. І це було далеко від лінії зіткнення. Також були випадки залякування. Для нас вкрай важливо мати безперешкодний доступ для отримання максимальної картини”, – додав Заньєр.

Він поінформував, що спеціально прибув в Україну для обговорення з керівниками СММ ОБСЄ поточної ситуації. З керівництвом країни зустрічі не заплановані.

Читайте також:
СММ ОБСЄ фіксує армаду забороненої Мінськом зброї в різних районах “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна