Ордени “Народний герой України” отримали вже близько 200 осіб

 

Учора, 7 травня, в головному корпусі Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулося нагородження орденами “Народний герой України” військовослужбовців та цивільних громадян-патріотів.

Ця недержавна нагорода була запроваджена волонтерами у 2015 році. Відзнаку вручають за заслуги в обороні незалежності України та волонтерську допомогу Збройним силам.
Орденів зі срібла виконані у двох модифікаціях: із червоно-чорною стрічкою – для воїнів, із синьо-жовтою стрічкою – для волонтерів і медиків.

Нинішня, 16-та, церемонія нагородження орденами “Народний герой” була приурочена Дню пам’яті та примирення і Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

7 травня нагороди “Народний герой України” отримала 21 особа. Серед них – волинянин Павло Чайка, командир взводу 79-ї аеромобільної бригади, перший серед бійців АТО повний кавалер ордену “За мужність”.

Вадим Свириденко – фельдшер 128-ї бригади, який дивом вижив під час подій у Дебальцевому в лютому 2015 року. Внаслідок обмороження він втратив верхні й нижні кінцівки, але завдяки постійним тренуванням та винятковій силі волі нині рухається, користуючись протезами.

Серед відзначених посмертно – Степан Чубенко, 16-річний спортсмен із Краматорська, який одним із перших протидіяв окупантам у місті.Він зірвав прапор “ДНР” з адміністративної будівлі у липні 2014 року, носив воду та їжу захисникам краматорського аеропорту, організовував демонстрації в окупованому місті. Був закатований терористами.

Олена Куліш та Володимир Альохін – подружжя волонтерів, яке загинуло у 2014 році від рук бойовиків. Під час бомбардувань Олена й Володимир ховали сусідських дітей у своєму підвалі, надавали допомогу літнім сусідам, доставляли їжу українським солдатам, які перебували в Луганському аеропорту.

Кавалерами ордену “Народний герой України” стали вже близько 200 осіб, серед яких – більше 140 військовослужбовців.
Першим цим орденом був посмертно нагороджений захисник донецького аеропорту, кулеметник 90-го штурмового батальйону Ігор Брановицький.

Читайте також:
Президент відзначив орденами ще 76 бійців АТО, з них 28 – посмертно. СПИСОК

Серед нагороджених президентом – загиблий “кіборг”,
який встановив прапор України на метеовишці ДАП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна