Новий мер Лондона – Садік Хан. Хто він – перший мусульманин на чолі столиці ЄС?

 

Мером Лондона вперше став мусульманин. 46-річний Садік Аман Хан – перший міський голова-мусульманин не лише в історії столиці Великої Британії, а взагалі для всіх столиць країн Євросоюзу.
Як повідомляє Sky News, Садік Хан – представник лейбористської партії, виходець із робітничої сім’ї емігрантів. Пакистанець за походженням, але уродженець Лондона.
Його перемогу передбачали дані соціологічного опитування, проведеного YouGov.

Виборча кампанія Хана була зосереджена головним чином на транспорті та наданні доступного житла лондонцям.

Хан змінить консерватора Бориса Джонсона, який перебував на посаді мера Лондона з 2008 року.

На виборах мера 6 травня Садік Хан набрав 44% голосів (1150,5 тисяч), його основний суперник консерватор Зак Голдсміт – 35% (911 тисяч).

Sky News нагадує, що Голдсміт і прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон у ході виборчої кампанії прагнули пов’язати Хана з мусульманськими екстремістами.

Мануель Кортес, лідер залізничної спілки TSSA, додав, що Садік Хан заслуговує на перемогу, враховуючи всю брехню й наклепи з боку торі, з якими йому довелося зіткнутися, та часом навіть расистські випади.

“Ми розраховуємо на співпрацю з Ханом, щоб перетворити транспортну систему Лондона на світового чемпіона. Після восьми років лихого правління консерваторів він ясно дав зрозуміти, що готовий говорити з робітничими профспілками”, – сказав Кортес.

Садік Хан відомий насамперед тим, що в 2009-2010 роках був молодшим міністром транспорту в лейбористському уряді Гордона Брауна. До британського кабінету міністрів він увійшов раніше, в жовтні 2008-го, ставши молодшим міністром з питань місцевого самоврядування.
У 2008 році Садік Аман Хан став першим мусульманином і першим вихідцем з Азії, який має право брати участь у засіданнях кабінету міністрів Великої Британії.
У 2005 році Хан став членом Палати громад.

У Лейбористській партії він представник соціал-демократичного крила.

Вивчав право в Університеті Північного Лондона і юридичному коледжі в Гілфорді. Починав кар’єру як юрист, спеціалізуючись на захисті громадянських прав.

Батьки Садік Хана – Амманула і Сехрун Хан. Незадовго до народження Садіка (він був п’ятим із їх восьми дітей) Хани емігрували з Пакистану до Великої Британії.
Амманула Хан у Лондоні більше 25 років працював водієм автобуса в Лондоні, Сехрун була швачкою.
Садік народився в Лондоні 8 жовтня 1970 року.

За даними статистики, вже в 2011 році в Лондоні налічувалося 12,5% мусульман, із них більшість становили етнічні турки, а також пакистанці.
Загальне населення Великого Лондона – понад 8,5 млн. осіб.

Читайте також:
Міністр оборони Канади – етнічний сикх
– оцінив реформи ЗСУ та центр миротворчості на Яворівському полігоні

Сухопутні війська Канади очолить українець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна