Командир “беркутів”, які вбивали людей на Майдані 18 лютого, вимагає закриття справи проти нього

 

Адвокати колишнього керівника харківського “Беркута” Владислава Лукаша, якого звинувачують у діях, що призвели до загибелі людей під час подій у Маріїнському парку й Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року, подали клопотання про закриття кримінального провадження.
Про це повідомила у “Фейсбуці” адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська.

Однією з підстав для закриття справи захист Лукаша вважає декриміналізацію ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу “безвізовим законом” від 13 травня 2014 року – у випадку, якщо злочинами не завдано матеріальної шкоди.

На думку Закревської, в даному випадку захист екс-командира “Беркута” все одно не має рації й підстав для закриття справи немає, “навіть якщо припустити, що кваліфікація неправильна”.

Водночас правозахисниця нагадує про інші ризики, пов’язані з цим законом.

Довідка
Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України” був ухвалений Верховною Радою 13 травня 2014 року.
Відповідний законопроект був внесений на розгляд парламенту Кабміном 25 березня 2014-го у рамках виконання Плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України. Зокрема, йшлося про посилення покарання за корупційні злочини, а також уточнення процедури спеціальної конфіскації.
Після того, як 15 квітня ВР ухвалила його в першому читанні, на розгляд профільного Комітету ВР з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією надійшла 151 поправка від народних депутатів. Серед них під номером 76 значиться й поправка від тепер уже колишнього депутата-“регіонала” Антона Яценка щодо приміток до ст. 364 КК, яка регулює покарання за зловживання владою або службовим становищем.
Ця поправка, ухвалена парламентом, фактично унеможливила покарання держслужбовців і чиновників за зловживання владою.
Пропозиції Яценка змінили формулювання того, що слід вважати істотною шкодою та тяжкими наслідками, які спричинив злочин. І тепер відповідальність за злочини за статтями 364–367 КК зведена до покарання за порушення, які можна оцінити лише грошима.
Таким чином, було фактично декриміналізовано велику кількість службових злочинів, де майнової шкоди не завдано або її неможливо довести. Наприклад, злочини, що спричинили порушення та обмеження конституційних прав і свобод громадян (виборчих, трудових, житлових, права на життя, здоров’я, особисту гідність), порушення громадського порядку й громадської безпеки тощо.

При цьому є вагомі підстави вважати, що відповідну норму закону було сфальсифіковано, і ні профільний комітет, ні Верховна Рада насправді за поправку Яценка не голосували, тобто її було внесено в ухвалений парламентом законопроект “заднім числом”.
За фактом можливої підробки законопроекту Генпрокуратура 18 травня 2015 року почала досудове розслідування.
Детальніше про все це можна прочитати в статті “Закони 16 січня. Чому не карають винних” часопису “Український тиждень”.

Саме закон із правками Яценка створив велику перешкоду для притягнення до відповідальності високопосадовців за зловживання владою – а такі обвинувачення, серед іншого, свого часу висували екс-міністру юстиції Олені Лукаш, колишньому нардепу від Партії регіонів Олександру Єфремову та іншим.

Читайте також:
Генпрокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень проти Єфремова

Єфремов став виїзним

“Я так розумію, з кримінальною справою щодо фальсифікації документів для ухвалення даного закону ми пролітаємо. Депутати (минулого скликання) не поспішають давати покази… Ще б пак. Їм тоді доведеться визнати, що вони не читали і не цікавилися – за що ж вони голосують. Ніколи не читали”, – наголошує Євгенія Закревська.

Адвокатка також зазначає, що згадані норми взагалі суперечать Конституції (ст. 3 та ст. 22), а отже, доцільно звернутися по їх роз’яснення до Конституційного Суду.

Поки що ж ними користуються колишні високопосадовці, для яких цей закон став іще одним способом уникнути відповідальності, та, як свідчить згадане клопотання адвоката Лукаша, навіть “беркутівці”, прямо або опосередковано причетні до вбивств на Майдані.

У чому звинувачують Владислава Лукаша
Прокуратура інкримінує колишньому командирові батальйону міліції особливого призначення “Беркут” ГУ МВС України у Харківській області Владиславу Лукашу перевищення влади та своїх службових повноважень під час подій 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій, тобто умисне, на виконання явно злочинного наказу, з метою перешкоджання проведенню зборів, демонстрації, вуличної ходи, вчинення дій особисто та підлеглими, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень, та що супроводжувалось застосуванням насильства, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих діями внаслідок чого постраждали 25 учасників цих акцій, а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та застосування насильства до 19 журналістів, що в сукупності призвело до тяжких наслідків.
Крім того, щодо цих подій командиру “беркутівців” інкриміновано неналежне виконання своїх службових обов’язків, внаслідок чого отримали тілесні ушкодження 26 бійців внутрішніх військ та патрульно-постової служби.
Щодо подій 18 лютого 2014 року на вулицях Грушевського Інститутській, Кріпосному провулку та Маріїнському парку в Києві Лукаша обвинувачують у перевищенні влади та своїх службових повноважень, тобто умисному, на виконання явно злочинного наказу, з метою перешкоджання проведенню зборів, демонстрації, вуличної ходи, вчиненню дій, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень та організацію вчинення таких дій підлеглими, що супроводжувалось протиправним та надмірним застосуванням фізичної сили, спеціальних засобів та прихованого застосування боєприпасів (набоїв) для вогнепальної зброї, в результаті чого було заподіяно тяжкі наслідки, зокрема у вигляді загибелі 3 осіб, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 12 особам, середньої тяжкості тілесних ушкоджень 31 особі, легких тілесних ушкоджень 61 особі, а також вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень, 3 особам.

Як зазначає Євгенія Закревська, ще однією підставою для закриття кримінального провадження проти Лукаша його захист вважає закон про амністію для учасників масових акції під час Майдану (офіційна назва – “Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України”).

“Адвокат [Лукаша] на засіданні дійшла до того, що повідала суду, що за цим законом «випускали убивць із боку протестувальників»”, – розповідає Закревська.

І додає, що з 21 квітня 2016 року у Лукаша закінчився запобіжний захід. Який усього-то й був – особисте зобов’язання. Але тепер немає й того.

Наступне засідання Деснянського районного суду Києва у справі екс-командира харківських “беркутівців”, на якому буде ухвалено рішення щодо клопотання захисту Владислава Лукаша, відбудеться 25 травня о 10:00 за адресою вулиця Маяковського, 5-В.

Читайте також:
ГПУ затримала екс-заступника командира київського “Беркута”

Другі роковини розстрілу Майдану:
ГПУ розповіла про намір Януковича вбивати й заборонені гранати

Судді мають відповісти за те, що єдиний затриманий у “справі про зброю проти Майдану” вийшов з СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна