Вади ЗНО-2016 допомогло виправити Агентство США з міжнародного розвитку USAID

 

Сьогодні, 5 травня, почалася основна сесія ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

267 006 учасників зовнішнього незалежного оцінювання складали тести з української мови і літератури. Як повідомила міністр освіти Лідія Гриневич, це найбільш масове оцінювання з усіх нинішнього року.
Водночас у 2013 році, до початку війни на Донбасі й окупації Росією Криму, кількість зареєстрованих учасників ЗНО з української мови й літератури становила 315 858 осіб.

По всій країні відкрито 1100 пунктів зовнішнього незалежного оцінювання, у роботі яких задіяні 43,6 тисячі педагогічних працівників.

Мешканці окупованих районів Донбасу та Криму мали змогу зареєструватися для складання ЗНО на підконтрольній Україні території. Так, за даними каналу “112”, в одному з пунктів тестування у Сватовому Луганської області брали участь в оцінюванні 11 мешканців так званої “ЛНР”.

“Дуже важливо втримати високу планку ЗНО, оскільки зовнішнє незалежне оцінювання – це одна з реформ в українській освіті, якій довіряють у суспільстві”, – заявила міністр освіти Лідія Гриневич під час інспектування роботи пункту проведення ЗНО в столичній Введенській гімназії №107.

За словами Гриневич, з кожним роком процедура зовнішнього незалежного оцінювання удосконалюється.
Проблемні питання, які виникали раніше стосовно захисту результатів ЗНО в цьому році усунуті за допомогою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що надало допомогу із захисту бази даних.
“Сьогодні є комплексна система захисту інформації в базі даних, і можна бути впевненим таких маніпуляцій в цей раз ніхто робити не зможе”, – цитує міністра Гриневич Урядовий портал.

Лілія Гриневич розповіла, що об’єктивність оцінювання робіт учасників зовнішнього незалежного оцінювання забезпечується анонімністю робіт, а також ротацією екзаменаторів, які не знають чиї роботи вони будуть перевіряти.

Продумано кожен крок, що запобігає помилковій ідентифікації особи учасника, будь-якого суб’єктивного оцінювання робіт, адже всі роботи мають штрих-код. Ті екзаменатори, які будуть перевіряти відкриту частину роботи, не можуть ідентифікувати особу учасника.
Окрім того, інструктори дізнаються про те, в якій аудиторії вони працюватимуть, за півгодини до початку тестування. Так само ті, хто перевірятимуть робот,и теж не знають, з роботами якого населеного пункту вони матимуть справу.
Усі учасники тесту розсаджені по 15 осіб в аудиторії, кожен має своє власне робоче місце. Якщо абітурієнт спробує скористатися мобільним телефоном чи заважати іншому, йому доведеться покинути місце тестування без можливості продовжувати брати участь у ЗНО.

Як повідомила пані Гриневич, система зовнішнього незалежного оцінювання буде удосконалюватися й надалі. Спільно з Українським центром оцінювання якості освіти розглядається план дій щодо такої методики складання тестів, яка дозволить забезпечити тривалість дійсності сертифікату впродовж двох-трьох років.

В Україні цього року всі абітурієнти за підсумками ЗНО подаватимуть документи на вступ через інтернет.
Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич. За її словами, це дозволить уникнути черг у приймальних комісіях.
Гриневич підкреслила, що абітурієнти мають можливість подавати до 15 заяв на вступ без обмеження кількості навчальних закладів. Вона зазначила, що таким чином абітурієнти зможуть більше концентруватися на конкретній спеціальності при вступі.

Статистика
У цьому році на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалися 267 172 особи. З них випускники поточного року складають 200 510 учасників, випускники минулих років – 48 263.

За кількістю зареєстрованих учасників за регіонами лідирують Дніпропетровська область – 21 595 осіб та Київ – 21 153.
У Львівській області -17 480 осіб, Харківській області – 16 882, в Одеській області – 15 897 учасників.

У цьому році особи, які зареєструються для проходження ЗНО, матимуть можливість скласти тести з таких предметів: української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської мови, іспанської мови, німецької мови, російської мови, французької мови.
Кожен із них може скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів.

Читайте також:
Міністр освіти Квіт заборонив вивішувати в школах портрети держчиновників

Невдовзі набуде чинності закон про дистанційну освіту для жителів окупованих територій

Як Орландо Блум їздив по Донбасу. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна