“Повернути історію людям”. Проекти УІНП до роковин завершення II Світової війни

 

Сайт “Українська Друга світова”, проект “Війна не робить винятків” та книга “Війна і міф. Невідома Друга світова” – інформаційно-просвітницькі проекти до 71-ї річниці вшанування жертв Другої світової війни, які підготував Український інститут національної пам’яті спільно із партнерами. Проекти об’єднані спільною метою – “повернути історію людям”, відійшовши від міфологізованого та героїзованого бачення подій Другої світової, що сформувалося у радянському історичному дискурсі.
Про це розповів Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, сьогодні, 5 квітня, під час презентації сайту в Українському кризовому медіа-центрі.

Один із ключових проектів – сайт “Українська Друга світова”. Він об’єднав матеріали про Україну та українців у роки Другої світової війни, напрацьовані істориками Інституту національної пам’яті протягом останнього року.

“Цей сайт є таким собі навчальним посібником, що може використовуватися всіма охочими, зокрема учнями та вчителями для підготовки до уроків”, – пояснив Володимир В’ятрович.

Українці в Другій світовій війні

Сайт складається із кількох тематичних розділів, де розміщені текстові матеріали, карти, різноманітна інфографіка та ключові події.

“Ключові події розбиті за роками Другої світової війни з 1939 по 1945 роки. Це не вичерпний перелік – лише ключові дати, які можуть слугувати орієнтиром для глибшого вивчення теми”, – зазначив Максим Майоров, співробітник УІНП.

В окремому розділі викладені біографії, поки що їх 15.

“Історію Другої світової війни ми намагаємося розкривати через біографії не лише видатних полководців чи політичних діячів, а також звичайних вояків, звичайних людей, які пережили ці події”, – сказав Майоров.

На сайті є також фотогалерея, відеоматеріали, інформація про тематичні проекти Інституту національної пам’яті та електронна бібліотека, файли з якої доступні для вільного скачування.

В УІНП кажуть, що матеріали регулярно доопрацьовуватимуть та оновлюватимуть, тож контент поступово розширюватиметься.

Проект Війна не робить винятків присвячений жіночим історіям у Другій світовій війні. Завдяки цьому проектові історики сподіваються продовжити справу Світлани Алексєєвич і відійти від радянського наративу, що зображував цю війну під одним кутом зору.

Тривалий час жінки були лише доповненням до чоловічої історії війни, зазначає Вікторія Яременко з УІНП. Водночас саме ці історії розкривають “зовсім іншу війну”, позбавлену пафосу та героїки.

На сьогодні у рамках проекту підготували 12 біографій. “Це різні жінки – які були у лавах Червоної армії, які боролися в лавах УПА, також це єврейські жінки, які рятувалися, щоб вижити і свідчити, та українські жінки, які рятували євреїв на окупованих територіях. Є серед них і звичайні жінки, які чекали своїх дітей з війни, – розповіла Яременко. – Вони різні за віком, за тим, як склалася їхня доля, але саме цією різноманітністю вони свідчать про те, що війна – це трагедія, це катастрофа”.

До пам’ятних заходів підготували також виставку “Українська Друга світова”.
“Це 24 фотостенди. Цю виставку вже презентували у Львові, Києві, Дніпропетровську та Конотопі”, – розповів Сергій Громенко, історик та публіцист з УІНП.
7 травня виставка перебуватиме в аеропорту “Бориспіль”, протягом Днів пам’яті 8-9 травня – на Майдані Незалежності в Києві. Копії фотостендів розміщені і на новоствореному сайті.

До 71-ї річниці перемоги над нацизмом в Інституті національної пам’яті підготували також книгу “Війна і міф. Невідома Друга світова”, що об’єднує 50 найвідоміших міфів про Другу світову війну, поширених як у радянській і російській, так і в українській історіографії.

“Готували цю книгу 15 фахівців, кожен з яких у своїй царині є найкращим”, – зазначив Сергій Громенко.

Ключовий серед розвінчаних міфів – усталене твердження, що війна почалася буцімто із підступного нападу нацистської Німеччини на СРСР. “Насправді ми розуміємо, що війна розпочалася з розподілу Польщі, у якому однакову участь взяли нацистська Німеччина і Радянський Союз. Власне, СРСР був одним із тих ключових гравців, які штовхнули світ у Другу світову війну”, – зазначив Володимир В’ятрович.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

Цирк Перемоги на дроті. Культ 9 травня в Росії переріс в офіційну клоунаду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна