Кандидат Трамп. Що це значить для України

 

Мільярдер Дональд Трамп виграв “праймеріз” у штаті Індіана у вівторок, 3 травня, і підійшов упритул до того, щоб отримати автоматичне висунення на пост президента США від Республіканської партії.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Нью-Йорк таймс”, Трамп набрав в Індіані 53,3% голосів, тоді як його основний суперник Тед Круз – 36,6%, а Джон Кейсік – 7,6%.

У підсумку мільярдерові дісталися всі 57 голосів партійних делегатів від цього штату, а їх загальна кількість сягнула 1047.
При цьому для автоматичного висунення в президенти необхідно 1237 голосів.

Фінішна пряма без інтриги

Тепер Трампові з решти 9 штатів достатньо перемогти хоча б в одній Каліфорнії, щоб із 172 голосами делегатів, щоб забезпечити собі висунення.

Із 56 штатів і територій, де відбуваються “праймеріз”, контраверсійний Трамп виборов першість уже в 28 випадках.

Єдиним формальним конкурентом Дональда Трампа залишається губернатор від штату Огайо Джон Кейсік, який досі набрав лише 154 голоси виборців, здобувши перемогу лише в рідному штаті.

Фактично інтрига в республіканських “праймеріз” зникла саме після Індіани. Зазнавши тут поразки, сенатор від штату Техас Тед Круз заявив, що більше не боротиметься за номінацію від республіканців.

“Я говорив, що продовжуватиму боротьбу за номінацію до тих пір, поки є видимий шлях до перемоги. Сьогодні з сумом мушу визнати, що цей шлях закрито”, – сказав Круз, в активі якого залишились перемоги в 11 штатах і 546 зібраних голосів виборців.

“Це був якийсь неймовірний день і вечір, і рік – ніколи не переживав нічого подібного”, – заявив Дональд Трамп в Індіані.

“Перемога пана Трампа [на кандидатських праймеріз від Республіканської партії] стала незвичайним моментом в американській політичній історії: він тепер на шляху до того, щоб стати першим “прапороносцем” партії, як генерал Дуайт Ейзенхауер, командувач союзними військами в Європі під час Другої світової війни, який раніше також не обіймав виборні посади у владі”, – пише “Нью-Йорк таймс”.

Газета нагадує про те, що до 2012 року Дональд Трамп не був республіканцем, опонував майже кожному “канону” партії, включаючи питання абортів, податків, торгівлі та контролю над вогнепальною зброєю, і взагалі фінансував виборчі кампанії демократів.

Популіст Трамп залучив на свій бік більшість прихильників РП серед виборців, при тому що залишається найбільш неприйнятною кандидатурою і для партійного керівництва, і для симпатиків інших кандидатів-республіканців, яким належить голосувати на загальних виборах у листопаді й визначатися, кого підтримувати, – такого республіканця чи, може, більш передбачуваного демократа (демократку).

“Жоден із кандидатів за результатами “праймеріз” досі не входив у загальні вибори з настільки недоброзичливим ставленням до нього великих груп виборців, як Трамп. Конкуруючи на головній стадії виборів із жінкою (Гілларі Клінтон від Демократичної партії), пан Трамп серед жінок має рейтинг несхвалення аж до 70 відсотків, хоча саме жінки становлять більшість виборців на президентських виборах”, – констатує “Нью-Йорк таймс”.

У таборі демократів

Гілларі Клінтон катається в метро Нью-Йорка, щоб сподобатись виборцям

Гілларі Клінтон катається в метро Нью-Йорка, щоб сподобатись виборцям

Що стосується “праймеріз” в Індіані Демократичної партії, то їх дещо несподівано виграв Берні Сандерс – 52,5% проти 47,5% у Гілларі Клінтон.

Хоча соціаліст Сандерс обіцяє боротьбу також і в інших штатах, що лишаються, експерти все одно визнають Гілларі Клінтон головним фаворитом демократів. Усвідомлюючи свою перевагу, вона воліє не витрачати кошти з виборчого фонду даремно.
При тому, що Сандерс лише на телевізійну рекламу в Індіані втратив 1 млн. доларів, Клінтон провела в цьому штаті лише один день агітаційної кампанії.

Загалом Гілларі виграла вже 25 штатів і 2202 голоси виборців для партійного з’їзду, Берні – 19 штатів і 1455 голосів.

Думка Обами

Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама

Президент-демократ Барак Обама, який добуває останні 9 місяців на посаді, прогнозує, що його наступницею стане Клінтон.
“Я не думаю про те, які рішення може приймати Трамп на посаді президента, бо не вважаю, що Трамп може бути обраний”, – сказав днями Обама в інтерв’ю CNN.

На вечері Асоціації кореспондентів, акредитованих при Білому домі, він пожартував: “Наступного року хтось інший стоятиме на цьому ж місці. Можна здогадатись, ким вона буде”.

“Республіканський істеблішмент скептично налаштований до того, що Трамп, імовірно, стане їхнім кандидатом. Вони кажуть, що Дональдові не вистачає досвіду зовнішньої політики, аби бути президентом. Та справедливості заради: він витратив роки на зустрічі з лідерами з усього світу: міс Швецією, міс Аргентиною, міс Азербайджану”, – ще раз підколов мільярдера Барак Обама, натякаючи на учасниць конкурсу “Міс Всесвіт”, співвласником якого є Трамп.

Українське питання Трампа

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump reacts while addressing supporters at a Trump for President campaign rally in RaleighІнформагенції нагадують, що раніше Дональд Трамп пообіцяв, якщо стане президентом, “зчистити іржу з американської зовнішньої політики” і відновити військову міць США. За його словами, він не вагатиметься, коли виникне потреба відправити куди-небудь американських солдатів і цей крок не матиме альтернативи.

Водночас Трамп вважається найбільш “проросійським” кандидатом з усіх фаворитів президентської кампанії США.

Він виступає з жорсткою критикою чинних американських союзників. “Країни, які ми захищаємо, зобов’язані за це платити, – каже мільярдер. – Якщо вони відмовляться, їм доведеться оплачувати свою оборону самостійно. У нас просто немає вибору”.

Водночас в іншому інтерв’ю “НЙТ” непередбачуваний Дональд Трамп в оригінальний спосіб став на бік України. “І одна річ, яку я ненавидів, була Україна (And one of the things that I hated seeing is Ukraine). Але зараз я весь за Україну”, – сказав Трамп.

Він сказав, що має друзів, які живуть в Україні, а коли в України виникли проблеми з Росією, ніхто, крім США, не прийшов на допомогу країні. “Ви знаєте, ви бачили – Німеччина та інші країни не виглядали такими залученими. Вони тільки говорили” Ми повинні зупинити” – і нічого не робили. Все відбувалося між нами і Росією. Чому так? Через газ і нафту та інші речі, які інші країни [Європи] хотіли від Росії”, – заявив Трамп.

Мільярдер зазначив, що, на його думку, Штати борються за Україну, але ніхто, крім них і самих українців, цього не робить. “Це не виглядає справедливим або логічним”, – заявив кандидат.

Оглядачі зазначають, що Дональд Трамп має бізнес-інтереси в Росії. Як пишуть аналітики, політична позиція Трампа щодо Росії може бути пов’язана з його бажанням отримати сприяння своїм бізнес-проектам з боку офіційної Москви.

В інтерв’ю телеканалу CNN Дональд Трамп сказав, що Путін і Обама один одного занадто недолюблюють, аби вести продуктивні переговори. “Ми з ним (Путіним), напевно, дуже б добре порозумілися. І я не думаю, що ви мали б ті проблеми, які у вас є зараз”, – зазначив Дональд.

“Світ був би кращим, якби Саддам Хусейн і Муаммар Каддафі все ще залишалися при владі”, – також говорить Трамп. Він заявив BBC, що зараз ситуація в Лівії та Іраку набагато гірша, ніж вона була тоді, коли країнами керували диктатори.

У ході поточної кампанії керівник “Організації Трампа” та засновник конкурсу краси “Міс Всесвіт” відзначився вже багатьма скандальними виступами. Зокрема Трамп заявляв, що мечеті у США мають бути під постійним наглядом спецслужб, а “кліматичні зміни на Землі – це звичайна погода”. Він пообіцяв звести мур на всій протяжності кордону між Мексикою та США та вислати з країни 11 мільйонів нелегальних мігрантів, якщо стане президентом Сполучених Штатів. А коли Папа Римський Франциск назвав такий підхід “не християнським”, мільярдер заявив: “Якби Ватикан атакували бойовики “Ісламської держави”, Папа молився б, щоб Дональд Трамп був президентом”.

Нагадаємо, перед вирішальним етапом “праймеріз” та з’їздом ексцентричний мільярдер найняв до свого штабу політтехнолога Пола Манафорта, який раніше консультував екс-президента Віктора Януковича та Партію регіонів.

Читайте також:
Відкриття первинних виборів у США: лідирують Круз і Клінтон.
Що таке праймеріз і кокуси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна