Туреччина скасувала візи для країн ЄС і чекає дзеркального рішення Єврокомісії

 

Уряд Туреччини ухвалив рішення про скасування візового режиму для громадян усіх держав Євросоюзу в рамках угоди про візову лібералізацію між Анкарою і Брюсселем.
Відповідне рішення оприлюднено в офіційному бюлетені Туреччини,  повідомляє Reuters.

Цей крок є одним із 72 критеріїв, які Брюссель вимагає виконати від Анкари для скасування віз громадянам Туреччини, що подорожують до ЄС.

Однією з найбільших перешкод лібералізації візового режиму ЄС для Туреччини є відмова Анкари визнати офіційну владу Кіпру. Північну частину цього острова в 1974 році окупувала Туреччина, поставивши протурецький маріонетковий уряд. При цьому решту дві третини острова контролюють греки-кіпріоти, і їхня влада має міжнародне визнання включно з членством Кіпру в ЄС.

Турецький чиновник підтвердив, що нинішнє послаблення Анкарою візових вимог для громадян ЄС буде також застосовуватися і до греків-кіпріотів.

“Це не означає визнання Кіпру. Якщо Євросоюз скасовує візи для громадян Туреччини, то ми також будемо скасувати візи для інших країн ЄС… За новою домовленістю греки-кіпріоти не потребуватимуть візи до Туреччини”, – пояснив урядовець в Анкарі.

Джерела ВВС зазначають, що Єврокомісія може запропонувати введення безвізового режиму з Туреччиною вже 4 травня, однак для реального безвізового режиму Анкара повинна буде виконати певні умови (без урахування проблеми визнання Кіпру).

Зазвичай ЄС вимагає від країни, яка претендує на безвізовий в’їзд до Європи для своїх громадян, дотримання принципів свободи слова, забезпечення незалежності судів і змін в антитерористичному законодавстві з тим, щоб ефективно захищати права меншин.
На даний момент Туреччина цим вимогам навряд чи відповідає. Анкара регулярно пригнічує опозицію, застосовуючи швидше автократичні, ніж демократичні методи.

Нагадаємо, для громадян України Туреччина скасувала візи в 2012 році.

Читайте також:
Меркель і Туск побували в таборі для біженців у Туреччині
й почули вимогу про безвізовий режим

Єврокомісія подала законодавчу пропозицію щодо безвізового режиму для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна