“США хочуть підключитися до нормандського формату”. Що ще говорили на Радбезі ООН про Україну

 

Рада безпеки Організації Об’єднаних націй ввечері 28 квітня за ініціативою України провела відкрите засідання через погіршення ситуації на Донбасі.

Заяви МЗС України

На засіданні РБ ООН керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Російська Федерація зосередила на окупованій частині Донбасу 34-тисячне військове угруповання. Він сказав, що на окупованій частині Донбасу було зафіксовано 470 танків, 670 бронетранспортерів, 450 одиниць ствольної артилерії, 190 гранатометів.

Крім того, представник українського МЗС повідомив, що тільки 23 квітня четверо українців загинули на Донбасі, а п’ятеро – отримали поранення у результаті обстрілу з боку бойовиків. 28 квітня українська сторона отримала інформацію про те, що загинули троє і семеро цивільних отримали поранення, оскільки потрапили під перехресний вогонь.

Україна закликала Організацію Об’єднаних Націй та Організацію з безпеки і співробітництва у Європі посприяти розміщенню поліцейської місії на Донбасі.
“Нещодавно президент Петро Порошенко запропонував розгорнути поліцейську місію на Донбасі. Це сприяло би в тому числі проведенню виборів на Донбасі”, – заявив Пристайко.

У зв’язку з цим він зазначив, що статус такої місії та її склад можна вирішити під час переговорів.

Представник МЗС також закликав Раду безпеки Організації Об’єднаних Націй вимагати від Російської Федерації відновлення прав кримських татар. Він звернув увагу, що культура та мова кримських татар опинилися під загрозою зникнення після окупації Росією Криму, а діяльність Меджлісу була заборонена.

Пристайко сказав, що окупаційна влада відкрила близько 130 кримінальних справ проти кримських татар, 20 представників кримських татар були викрадені, а 9 – зникли безвісти.

Помічник генсека ООН про ситуацію на Донбасі

Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зеріхун під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку заявив, що на Донбасі з часу конфлікту постраждало понад 30 тис. осіб, з них понад 9 тис. загинули.

“Позитивні кроки у цілому підриваються часто через складну та нестійку ситуацію у конфліктній зоні. Загальна чисельність постраждалих від конфлікту збільшується. Зараз їх чисельність становить понад 30 тис. 700 осіб, зокрема 9 тис. 333 – загинули, і близько 21 тис. 400 отримали поранення з початку конфлікту в середині 2014 року”, – заявив він.

Помічник генсека ООН наголосив, що місцеві вибори на окупованій частині Донецької та Луганської областей повинні відповідати українському законодавству, але всі розбіжності сторони повинні розв’язати спільно.
“Необхідно провести місцеві вибори у Донецькій та Луганській областях відповідно до українського законодавства та міжнародних стандартів. Ми сподіваємося, що відповідні політичні, технічні та юридичні розбіжності скоро будуть подолані. Усі зацікавлені сторони повинні знайти спільні рішення та вжити негайних заходів для того, щоб виконувати зобов’язання по політичним питанням”, – заявив Тайє-Брук Зеріхун, назвавши амністію та спеціальний порядок самоврядування важливими питаннями, які повинні бути вирішеними.

Заяви постпреда Росії в ООН

Постпред РФ в ООН Віталій Чуркін висловив переконання, що поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі є тим варіантом вирішення конфлікту на Донбасі, який не має стосунку до реальності.

“Не випадково, що від української влади раз за разом надходять все нові ідеї щодо розгортання там то миротворчих сил ООН, то поліцейських з важкою зброєю. Адже це дуже зручно – спочатку навмисно нагнітати напруженість, а потім пропонувати варіанти вирішення, які не мають відношення до реальності”, – заявив він.

“Єдина мета тут – затягнути час і відволікти увагу від невиконання Мінських домовленостей”, – вважає Чуркін.

Крім того, він заявив, що США хочуть підключитися до “нормандського формату” і внести конструктивний внесок у врегулюванні кризи на Донбасі. “Однак на практиці, як ми переконувалися вже не раз, їх взаємодія з Києвом має зворотний ефект і призводить до радикалізації позиції української влади, зростання войовничої риторики”, – додав Чуркін.

Також Чуркін заявив, що Сполучені Штати хочуть підключитися до “нормандського формату” і внести конструктивний внесок у врегулюванні кризи на Донбасі.

“Наші американські партнери в двосторонніх контактах переконують нас, що хотіли б внести конструктивний внесок у врегулюванні кризи в Україні і навіть підключитися до «нормандського формату»”, – заявив він.

“Однак на практиці, як ми переконувалися вже не раз, їх взаємодія з Києвом має зворотний ефект і призводить до радикалізації позиції української влади, зростання войовничої риторики”, – додав Чуркін.

США про вибори на Донбасі

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявила, що умови на Донбасі не відповідають необхідним вимогам для проведення виборів.
“Для проведення демократичних виборів громадяни та спостерігачі, які проводять моніторинг, потребують безпеки, щоб мати можливість пересуватися, щоби люди могли вільно висловлювати свою думку, збиратися без побоювання за своє життя. Але ті умови, які створені на сході України, вони ніяким чином цим стандартам не відповідають”, – наголосила Пауер.

При цьому вона звернула увагу на обмеження свободи пересування та доступу до усієї території Донбасу для спостерігачів ОБСЄ.

Франція про небезпеку заморожування конфлікту на Донбасі

Постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр попередив про небезпеку заморожування конфлікту на Донбасі.

“Зараз є ризик, що конфлікт буде заморожений, і це буде негативно позначатися на всіх сторонах, не тільки на Україні”, – заявив він.

За його словами, погіршення ситуації на Донбасі загрожує тому прогресу, який був досягнутий влітку минулого року, та підриває авторитетність зусиль, спрямованих на дипломатичний розв’язок конфлікту.

Також Делатр заявляє про безальтернативність Мінських домовленостей у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі.

“Мінські домовленості є єдиною основою, яка може забезпечити мирне врегулювання, іншого рішення немає. Ми шкодуємо, що вони виконуються частково, хоча вони є міжнародно-визнаними і повинні виконуватися усіма сторонами”, – заявив він.

Окрім цього, представник Франції нагадав Росії про зобов’язання звільнити усіх незаконно затриманих, включно з українською військовою, народним депутатом Надією Савченко до 30 квітня.

Крім того, пан Делатр заявив, що Франція не змінить свою позицію щодо необхідності відновлення влади України в Криму та контролю над усім українсько-російським кордоном.

Британія вимагає від терористів припинити вогонь на Донбасі

Велика Британія закликає Росію змусити бойовиків на Донбасі припинити вогонь та відвести озброєння, а також повернути Україні анексований Крим.
Про це під час засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні повідомив посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт .

“Припинення вогню – це основа Мінських угод, без цього все інше впаде, і всі сторони повинні виконувати свою роль. Я думаю, що ми всі чудово знаємо на кому лежить основна відповідальність (за невиконання Мінських угод), вона лягає на сепаратистів, які користуються підтримкою РФ”, – заявив він.

“СММ ОБСЄ неодноразово підтримувала це твердження, саме сепаратисти переслідують спостерігачів, саме вони нагнітають ситуацію, саме сепаратисти отримують зброю, боєприпаси від своїх російських союзників. Ця підтримка РФ підживлює нестабільність в східній Україні”, – додав Метью Рікрофт.

За словами посла Великої Британії в ООН, російські так звані “гуманітарні конвої” перетинають кордон, порушуючи територіальну цілісність і незалежність України.

“Хоча підтримкою сепаратистів Росія підживлює цю кризу, вона може покласти край цьому божевіллю, ми закликаємо Росію використовувати свій вплив в ім’я благих цілей, щоб сепаратисти стали дотримуватися угоди про припинення вогню і відвели заборонену зброю, з тим, щоб вони забезпечили доступ СММ ОБСЄ. Марно говорити про інші аспекти врегулювання доти, поки це не відбудеться”, – додав Рікрофт.

Крім цього, представник Британії наголосив, що Росія повинна повернути Крим Україні.

“Це порушення всіх правил і норм поведінки в сучасному світі. Наша позиція щодо цього акту агресії ніколи не зміниться: Росія повинна повернути Крим Україні. До тих пір поки вона цього не зробить – вона буде стикатися з наслідками своїх незаконних дій”, – заявив він.

За словами Рікрофта становище з правами людини в Криму продовжує погіршуватися.

“Громада кримських татар постраждала найбільше. Заборона на діяльність Меджлісу – це лише остання серія атак і нападок на їх спосіб життя і організацію”, – цитує посла Великої Британії в ООН УНІАН.

Читайте також:
Надзвичайний Меджліс: реакція на заборону окупантами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна