Чому звільнили Туку й ким він буде в Києві

 

Президент Петро Порошенко вирішив звільнити голову Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туку і вже сьогодні, 29 квітня, буде представлений новий керівник ОВДА.
Про це повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” інформоване джерело.

“Очікується, що в п’ятницю буде представлений новий голова Луганської ОВЦА”, – повідомив співрозмовник агентства в п’ятницю вдень.
Причини зміни голови ВЦА, а також ім’я майбутнього глави адміністрації поки невідомі, зазначив він.

У прес-службі адміністрації президента кажуть, що указу про звільнення Туки ще немає.

ОНОВЛЕНО. Ще до появи указу про відставку на сайті президента з’явилося повідомлення, що Георгія Туку призначено заступником міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

У низці ЗМІ називають можливим кандидатом на місце Туки народного депутата від фракції БПП, вихідця з Луганської області Юрія Гарбуза.
Також у цьому контексті згадують колишнього міністра молоді й спорту, екс-активіста Автомайдану Дмитра Булатова, який зараз служить у лавах ЗСУ на Луганщині й водночас бере участь у політично-інформаційних кампаніях та педалює тему відставки “корумпованого Туки” в соцмережі.

Як відомо, київський підприємець, активний учасник Революції Гідності Георгій Тука був керівником і засновником волонтерської групи “Народний тил”.
22 липня 2015 року він був призначений головою Луганської ОВЦА, змінивши на цій посаді Геннадія Москаля. На Луганщині Тука зарекомендував себе як керівник із сильною рукою та борець із корупцією й контрабандою, перейшов у спілкуванні в соцмережах на українську мову.

Як повідомив “Новинарні” один із соратників Георгія Туки по волонтерському руху, на Луганщині “Тука був трохи не на своєму місці, і це було помітно. В область треба приходити з командою, а своєї команди Тука у ВЦА не мав. Втерлася в довіру чужа команда, аж до рівня заступників голови”.
“Висновок про те, що контроль над областю почали повертати представники єнакіївських і єфремовських, – не далекий від правди”, – сказав співрозмовник видання.

Водночас і джерело з оточення Туки, і Дмитро Булатов у “Фейсбуці” висловлюють думку, що де-факто звільнення Георгія Туки буде переведенням на іншу посаду в Київ.

“Думаю, Порошенко Туку з рахунків не скидає, йому дадуть посаду в Києві. Напевне, йому краще в Києві буде”, – зазначив наш співрозмовник.

Георгій Тука в Рубіжному

Георгій Тука в Рубіжному

Сам Георгій Тука останніми днями нічого не писав у соцмережах про свою можливу відставку. У “ФБ” він повідомляв: “Якщо протягом 48 годин терористи будуть дотримуватися припинення вогню, цілком ймовірно, що ми відновимо роботу КПВВ у Станиці Луганській“.

Також Тука писав, що “отримав перші реальні суддівські вироки щодо громадян, які займалися незаконним переміщенням товарів через лінію розмежування”.

Водночас з іншого його допису можна припустити, що Георгій Тука втратив посаду через конфлікт області з російським олігархом Костянтином Григоришиним, який є власником компанії “Луганське енергетичне об’єднання”, що зареєстрована в Луганську і всупереч закону не пройшла перереєстрацію у будь-якому місті України, контрольованому урядом.

“Юридично зараз компанія “ЛЕО” продовжує мати юридичну адресу по той бік лінії розмежування, хоча фактично перебуває на нашій території. Чому виникає така ситуація? Бо власник компанії пан Григоришин з невідомих мені причин відмовляється проходити перереєстрацію.
Використовуючи такий дуалізм ситуації Держказначейство України заборонило здійснювати платежі компанії. Таким чином, виникла ситуація, коли споживачі, які мають можливість і бажання здійснювати розрахунки за електроенергію, зробити це не можуть, бо проплати просто блокуються казначейством, – наголосив Георгій Тука. – Про цю ситуацію знає практично все керівництво держави, включаючи Президента.

Моя особиста точка зору на це така: “ЛЕО” має окремі розрахункові рахунки, які повністю контролюються державою. Фактично ніякі розрахунки та фінансові надходження на окуповану територію від “ЛЕО” не надходять. З точки зору людини, яка керує областю, я вважаю дії казначейства недоречними. Але з формальної точки зору вони юридично обґрунтовані.

Сьогодні з ранку мені доповіли, що є вже два судові позови з позитивними рішеннями, коли господарські суб’єкти подають позови на казначейство з вимогою проведення розрахунків з “ЛЕО”. Є два рішення, якими дії казначейства визнані незаконними. Сподіваюся, після свят питання з “ЛЕО” буде вирішено в масштабах всієї області. Згідно з довідкою, загальний обсяг заборгованості перед “ЛЕО” становить більше 1 млрд. гривень…

Це не забавки, коли монополіст використовує своє монопольне становище, шантажуючи населення, яке становить сьогодні більше мільйона мешканців, у свої господарських суперечках з державою. Я вважаю це аморальним. Окрім того, на території області знаходиться чимало об’єктів, відключення яких може призвести до непередбачуваних і негативних наслідків.
Сьогодні зранку (28 квітня) під час наради, я дав доручення розробити механізм фізичного унеможливлення відключення від електропостачання тих об’єктів, які мають стратегічне значення для життєдіяльності області”, – писав Тука у “ФБ”.

Варто зазначити, що вчора, 28 квітня, президент Петро Порошенко підписав три укази щодо нових голів обласних державних адміністрацій: Хмельницької – Олександра Корнійчука, Херсонської – Андрія Гордєєва, Рівненської – Олексія Муляренка.

Читайте також:
Тука очолив список “ворогів азіровщини”

На Луганщині СБУ й Тука перехопили 280 млн. грн. у шахраїв “ЛНР”

Георгій Тука. Народний “губернатор” проти ботоксної блонди

Тука: Я сконцентрував у своїх руках всі фінансові потоки в області. Йолопи “шиють” кілерів

Георгій Тука: “Отака я сволота”. Думки про радикалізм

Тука: Слідство у справі про розстріл групи Ендрю вийшло на організацію наркотрафіку

Голова Луганської ВЦА Тука потрапив у ДТП й подякував новій поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна