Віра Савченко в Ростові може стати “українським Ассанжем”

 

Cестрі української військової Надії Савченко Вірі повернули паспорт, який у неї забрали, коли затримували вчора, 27 квітня, під час спроби виїхати з Росії. Зараз вона на території української дипустанови в Ростові. Про це повідомив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба

“Віра Савченко відпочиває в безпеці на території нашого генконсульства в Ростові-на-Дону. Її паспорт при ній. Консулу вдалося його забрати у росіян”, – розповів Кулеба на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Новина друга: Віра дійсно оголошена у федеральний розшук за образу судді в Чечні (це коли там було судилище над Карпюком і Клихом), а тому ми можемо в найближчі дні або добитися її повернення до України (гарно), або отримати свого Ассанжа на території власного дипломатичного представництва (негарно)”, – додав посол.

“Їй (Вірі Савченко) сказали, що вона перебуває у федеральному розшуку через образу судді. Оскільки вона перебувала в машині з дипломатичними номерами, прикордонники не змогли її затримати. Чесно кажучи, консули фактично її відбили в прикордонників”, – додав адвокат Надії Савченко Ілля Новіков у коментарі каналу “112 Україна”.

Адвокат сподівається, що “сьогодні або найближчими днями” Віра Савченко зможе покинути територію Росії.

Як повідомляла “Новинарня“, увечері 27 квітня Віру Савченко не випустили з Російської Федерації на прикордонному пункті пропуску “Чертково” Ростовської області, хоча напередодні впустили безперешкодно. Прикордонники вилучили в неї паспорт і намагалися затримати.

Президент Петро Порошенко доручив МЗС зробити все можливе для повернення Віри Савченко в Україну.

Нагадаємо, 27 квітня Віра Савченко відвідала ув’язнену сестру в Новочеркаському СІЗО Ростовської області. Віра повідомила ЗМІ, що начальник ізолятора видав Надії пакет документів для екстрадиції в Україну.

Джуліан Ассанж – австралійський інтернет-журналіст, засновник сайту WikiLeaks, який у великих обсягах оприлюднив секретні матеріали про шпигунські скандали, військові злочини й таємниці дипломатії великих держав. Після запиту Швеції на його арешт за обвинуваченням у злочинах сексуального характеру Ассанж із 2012 року залишається в безпеці на території посольства Еквадору в Лондоні.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна