Винищувачі-невидимки зі США же в Литві. Грибаускайте: НАТО готове відбити загрози

 

До Литви вчора, 27 квітня, прибули два сучасні винищувачі американських ВПС F-22 Raptor, які є невидимими для радарів.

У присутності президента Литви Далі Грибаускайте бойові літаки приземлилися на базі ВПС Литви в Шяуляї, звідки здійснюється місія повітряного патрулювання НАТО в країнах Балтії.

Цей візит, про який заздалегідь не повідомлялося, відбувся у період загострення в регіоні, що пов’язано з маневрами російських винищувачів поряд з американськими суднами й літаками на Балтиці.

Відомо, що винищувачі п’ятого покоління перебуватимуть у Литві тимчасово.

Напередодні, 26 квітня, два винищувачі цієї моделі приземлилися в Румунії, в минулому році вони побували в Естонії та Польщі.

Приліт американських винищувачів F-22 Raptor до Литви свідчить про те, що Північноатлантичний альянс готовий відбити будь-які загрози. Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте, передає Delfi.lt.

“Сьогоднішній приліт у Литву одних із найсучасніших літаків США демонструє можливості США швидко і ефективно забезпечувати оборону повітряного простору”, – відзначила президент.

“Це сигнал, що Альянс готовий і здатний відбити загрози будь-якого типу”, – наголосила Грибаускайте.

За словами президента Литви, приклад України засвідчує, що агресивні дії російських збройних сил, концентрація озброєнь навколо литовських кордонів і політична воля Кремля застосувати силу становлять екзистенційну загрозу для Литви.

При цьому Грибаускайте зазначила, що сигнал, який передають американські  винищувачі, не звернений проти якоїсь конкретної країни.
“Я б не хотіла називати сусідів. Я б хотіла сказати, що не важливо, хто, але нехай не потикає сюди носа”, – підкреслила вона.

Читайте також:
Грибаускайте: Ніхто не може стояти на шляху України до Європи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна