У САП засвідчили, що на Абромавичуса тиснув не Кононенко, а Пасішник, якого судитимуть

 

Детективи НАБУ не виявили фактів незаконного впливу заступника голови фракції БПП, одного з найближчих соратників президента Ігоря Кононенка на тодішнього міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса. При цьому зафіксовано протиправні дії з боку директора “Нафтогазу” Андрія Пасішника.
Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на депутатський запит лідера фракції БПП Юрія Луценка, підписаній в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максимом Грищуком,

“За результатами досудового розслідування зібрано достатньо доказів для оголошення підозри виконавчому директору НАК “Нафтогаз України” Пасішнику А. П. за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 344 КК України (втручання у діяльність державного діяча), який з метою незаконного призначення на посаду заступника міністра, усвідомлюючи протиправність своїх дій, реалізуючи власний умисел, чинив тиск на Айвараса Абромавичуса”, – сказано у листі, що його цитує ZN.UA.

При цьому у відповіді вказано, що висловлювання Абромавичуса щодо незаконного впливу на нього з боку нардепа Кононенка “свого підтвердження не знайшли”.

“Показання заявника з цього приводу… не підтверджують його висловлювання в заяві для преси. Крім того, такі факти повністю заперечують як Кононенко І. В., так і Пасішник А. П., вони не підтверджуються зібраними матеріалами”, – повідомили в прокуратурі.

Також у листі вказано, що триває досудове розслідування щодо інших обставин, зазначених Абромавичусом, за яких, на його думку, на нього чинили тиск інші особи, перешкоджаючи займатись службовою діяльністю.

Як відомо, 3 лютого тодішній міністр економічного розвитку та торговлі Айварас Абромавичус оголосив про відставку, заявивши, що однією з причин є тиск із боку Ігоря Кононенка.
Іншою людиною, яка вимагала певних рішень від глави МЕРТ, виявився виконавчий директор, в.о. заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Пасішник.

9 березня детективи Національного антикорупційного бюро за погодженням із прокурором САП склали письмове повідомлення про підозру Пасішнику.
Як повідомили в НАБУ, Пасішника підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 344 Кримінального кодексу України – “втручання у діяльність державного діяча”.
Утім Пасішник повідомив детективам, що не зможе з’явитися до НАБУ через термінове відбуття на лікування за кордон.

27 квітня Антикорупційна прокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт щодо ймовірного тиску Пасішника на Абромавічуса в часи його роботи міністром економічного розвитку.

Читайте також:
Кононенко й Абромавичус взяли участь у перехресному допиті в НАБУ

…….

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна